Journaliste Annelies Rutten zit elke dag aan de computer, maar schuift die met plezier aan de kant als ze met vakantie gaat.

Je bent deze zomer naar Oeganda geweest voor een programma over ontwikkelingssamenwerking voor VIJFtv. Miste je daar de technologische snufjes van thuis?

Mijn computer missen vond ik absoluut niet moeilijk, en gelukkig werkte mijn gsm daar gewoon zoals thuis. Veel heb ik niet gebeld, want het is toch erg duur. Bovendien was het moeilijk om de batterij op te laden, omdat we maar een paar uur per dag elektriciteit hadden. Af en toe stuurde ik wel een berichtje naar huis. Ik ben trouwens iemand die zich de hele dag lastig voelt als ze haar gsm thuis is vergeten.

Ben je thuis wel verknocht aan je internetverbinding?

In Oeganda miste ik niets, maar als ik thuis ben, kan ik het niet laten om de hele tijd mijn mails te checken. Anderzijds heb ik er helemaal geen moeite mee om de computer aan de kant te schuiven als ik met vakantie ben. Deze zomer zaten we in de bergen in Slovenië, erg afgelegen en zonder internet. Mijn mailbox zat helemaal vol als ik thuis kwam, maar daar ga ik dan snel door.

Vind je het een voordeel dat je nu kunt mailen om van alles te regelen?

Ik vind het zeker een vooruitgang. Ik bel niet graag, dus ik vind het handig om afspraken via mail te maken. Maar ik vind het niet leuk als mensen een leesbevestiging vragen of ervan uitgaan dat je automatisch hun mails leest.

Spendeer je je tijd online ook op sociale netwerksites?

Neen. Ik heb geen Facebookaccount, omdat ik bang ben dat ik er te veel tijd in zou stoppen. Ik geloof ook niet in het oprakelen van oude vriendschappen. Als ik iemand echt wil zien, zal ik die persoon wel opbellen en ermee afspreken. Het is wel handig om je boodschap aan veel mensen in een keer te verkondigen. Ik ben er dus zeker niet tegen, maar ik word er evenmin wild van.

Koop je wel eens iets online?

Ja, regelmatig zelfs. Ik koop voor mijn kinderen vaak schoenen via het internet. Ik had ontdekt dat Birkenstocks goedkoper waren als je ze online koopt, dus waarom niet? Soms durft het wel eens tegen te vallen. Toen mijn dochter jarig was, had ik voor haar een microscoop gekocht, maar wanneer we het pak openmaakten, bleek het een tweederangsgeval. Dan is het wel een heel gedoe om het terug te sturen. Over het algemeen heb ik echter positieve ervaringen met online kopen. Dingen als concerttickets en dienstencheques koop ik online en dat werkt feilloos.

Annelies Rutten is op 12/10 te zien in ‘Leefwereld’, om 22 .40uur op VIJFtv.

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (i-Life)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content