ANIMA 2011 – Geanimeerde groeten uit Brussel

Anima, het Brusselse festival voor de internationale animatiefilm, blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Een greep uit het alweer erg gevarieerde en kleurrijke aanbod.

THE BORROWERS (ARRIETTY)

De dertigste editie start in stijl met de nieuwe langspeler van de Ghibli Studio’s, het Japanse animatiehuis achter parels als Princess Mononoke en Spirited Away. The Borrowers is gebaseerd op het magische verhaal van de Britse kinderboekenschrijfster Mary Shelton over het minimeisje Arrietty, dat samen met haar ouders discreet onder de grote mensen leeft. Een charmant, spiritueel en klassiek sprookje naar een scenario van sensei Hayao Miyazaki.

GIL ALKABETZ

Duitsland wordt niet meteen beschouwd als een animatiewalhalla, maar Anima helpt dat misverstand met gepaste gründlichkeit de wereld uit. Verschillende programma’s zetten de Teutoonse animatiefilm in de kijker, waaronder een retrospectieve rond de Duits-Israëlische regisseur Gil Alkabetz en de Stuttgartse Studio Filmbilder. Ganz toll!

BILL PLYMPTON

De New Yorkse cartoonist, animatiefilmer en non-conformist Bill Plympton is al jaren vaste klant bij Anima. Deze jubileumeditie komt hij naar Brussel met een koffer vol verrassingen, waaronder promospots, kortfilms en previews. Bovendien maakt hij ter plaatse tekeningen voor fans die net als hem buiten de lijntjes durven te kleuren.

ARRESTING IRISH ANIMATION

De Ierse animatiefilm heeft het voorbije decennium een creatieve explosie beleefd met innoverende 2D- en 3D-films, plus videogames. Het Network Ireland Television selecteerde alvast enkele van Ireland’s finest – met onder meer Nicky Phelans huiverkomedie Granny O’Grimm’s Sleeping Beauty (foto) en enkele andere Oscargenomineerde kortfilms.

CARTOON D’OR

Vijf animatiepareltjes dingen mee naar deze prijs voor Beste Europese Korte Animatiefilm. Mis zeker het Oscarwinnende Logorama (foto) niet: deze geheel uit logo’s, merknamen en mascottes opgetrokken actieparodie van het Franse kunstcollectief H5 mag om copyrightredenen immers zelden worden vertoond.

AARDMAN, KORT MAAR KRACHTIG

Anima blikt terug op het werk van de invloedrijke Britse Aardman Studio. Vanaf 1976 reanimeerde die de clamationtechniek met droogkomische toppers als Wallace & Gromit en Chicken Run. Speciaal voor Anima selecteerde Aardman dertig clips en kortfilms uit zijn rijke archief, waaronder Shaun the Sheep (foto) en de commercial Music Matters: Nick Cave.

TECHNOTISE – EDIT I JA

Niet alleen Japan kickt op digitale cyberpunkavonturen, ten getuige: deze Servische sciencefictionfantasie. Technotise speelt zich af in Belgrado anno 2074 en toont hoe een schaars geklede studente in een robot verandert en het oestrogeen door haar cybersysteem voelt stromen. Het Servische antwoord op Ghost in the Shell, met als pièce de résistance: een seksscene met het eigen zenuwstelsel.

ANIMEERNACHT

Een dosis kortfilms, blitse promoclips, geflipte cartoons, een portie livemuziek en een heus tekengevecht met stripbelofte Brecht Evens, die dit jaar trouwens de Anima-affiche ontwierp: dat staat je op zaterdag 12 maart te wachten. De animatieliefhebber wordt de hele nacht verwend – zet de koffie en bètablokkers klaar!

Foto: Harmonix ‘The Beatles: Rock Band’

FANTASTIC MR. FOX

Opnieuw biedt Anima de kans om de animatietoppers van het voorbije jaar te herontdekken. Staan op het menu: het Frans-Belgische Une Vie de Chat, Sylvain Chomets Tatihommage L’Illusioniste en de aanrader Fantastic Mr. Fox (foto), het geestige stop-motionavontuur van Wes Anderson met de stemmen van George Clooney en Meryl Streep.

ANIMA Van 4 tot 13/3 Flagey, Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content