AND THE OSCAR SHOULD GO TO…

BOYHOOD

Op 22 februari worden in Los Angeles meer garderobes uit de kast gehaald en meer vlinderdassen geknoopt dan tijdens een doorsnee werkweek van Raf Simons. Het hart van het Hollywoodgild verzamelt die avond voor de 87e Oscaruitreiking. Wij geven alvast de pronostiek – en de voorkeur – van drie connaisseurs.

WARD VERRIJCKEN (FILMCRITICUS VRT) Beste film

Wie moet winnen?Boyhood. Die draaiperiode van twaalf jaar was aanvankelijk zo’n uniek filmexperiment en is uiteindelijk veel meer geworden dan een gimmick. Het is een straffe mijlpaal in de filmgeschiedenis.

Wie wint? Ik verwacht dat Boyhood nipt het onderspit zal delven tegen Birdman. Vanwege de technische verwezenlijking van Alejandro González Iñárritu werd de prent ook tot beste film bekroond bij de Directors Guild en de Producers Guild. De leden daarvan zijn ook lid van de Oscarjury, dus moet ik Birdman aanstippen.

Beste regisseur

Wie moet winnen? Omdat hij zowel scenario, productie als regie twaalf jaar lang gekoesterd heeft, kies ik Boyhood-regisseur Richard Linklater.

Wie wint? González Iñárritu, ook een erg straffe regisseur. Het lijkt alsof hij Birdman in één take heeft opgenomen, wat zijn kunstje erg zichtbaar en flashy maakt.

Beste acteur

Wie moet winnen? De tragische persoonlijkheid van Alan Turing zit Benedict Cumberbatch als gegoten in The Imitation Game. Hij laat een zeer subtiel en dramatisch kantje in dat personage sluipen.

Wie wint? Eddie Redmayne, al zal het een nek-aan-nekrace worden met Michael Keaton. Redmaynes vertolking maakt van hem een absolute Oscarmagneet. Als je weet dat The Theory of Everything niet chronologisch gefilmd is, heeft hij het ook echt wel goed gedaan.

Beste actrice

Wie moet winnen? Of het een chauvinistisch kantje van mezelf is, weet ik niet, maar ik kies regelrecht voor Marion Cotillard. Ze acteert foutloos in Deux jours, une nuit van de Dardennes en doet je vergeten dat ze een glamourster is.

Wie wint? De prijs is gereserveerd voor Julianne Moore. Ze zet in Still Alice een zeer goed opgebouwde vertolking neer en brengt die niet té sentimenteel.

Beste niet-Engelstalige film

Wie moet winnen? Allereerst vind ik dat Deux jours, une nuit in dit lijstje had móéten staan. Hij is minstens zo goed als Rundskop en The Broken Circle Breakdown, die destijds wel een nominatie afdwongen. Maar tussen de genomineerden dit jaar kies ik voor Leviathan.

Wie wint?Leviathan, omdat het een politiek statement van Amerika zou zijn ten opzichte van Poetin, toch de bad guy van de moderne wereld. Andrej Zvjagintsev brengt overigens een zeer indrukwekkende dramatiek, gekoppeld aan grote cinemataal.

DAVE MESTDACH (FILMCRITICUS KNACK FOCUS) Beste film

Wie moet winnen? Een uitgesproken favoriet heb ik niet, maar Birdman heeft mij het meest verrast. De combinatie van een gevallen ster en een Hollywood dat zichzelf te kijk zet, beloofde een dodelijke cocktail te worden. Maar regisseur Alejandro González Iñárritu geeft dat klassieke recept een nieuwe smaak. Bovendien geeft de geweldige cinematografie van Emmanuel Lubezki Birdman het geheel een originele touch.

Wie wint? Drie maanden geleden zou Richard Linklaters Boyhood met de vingers in de neus gewonnen hebben, nu ligt Birdman in poleposition.

Beste regisseur

Wie moet winnen? Deze award kan en mag nooit losgekoppeld worden van de prijs voor beste film. Het beste gerecht komt altijd van de beste kok, dus het spreekt voor zich dat González Iñárritu mag winnen.

Wie wint? González Iñárritu. Als hij het niet wordt, hoop ik op Wes Anderson. The Grand Budapest Hotel is net als Birdman een erg formalistische film én hij is zeer minutieus in beeld gebracht.

Beste acteur

Wie moet winnen? Michael Keaton is de enige die een origineel personage neerzet, terwijl zijn tegenstanders imiteren. Bovendien is Birdman een leuk comebackverhaal over een superster die in de marge is verdwenen, een rol die hem op het lijf geschreven is.

Wie wint? Volgens de Oscarformule moet een acteur voldoen aan een aantal parameters. Zo moet hij Brits zijn, een excentriek personage neerzetten, of nog beter: een excentriek historisch personage neerzetten, of helemaal perfect: een excentriek, historisch personage met een handicap. Eddie Redmayne beantwoordt met zijn vertolking van Stephen Hawking in The Theory of Everything het meest aan dat profiel. Benedict Cumberbatch komt met The Imitation Game dicht in de buurt, maar zijn personage is – niet cynisch bedoeld – net niet gehandicapt genoeg.

Beste actrice

Wie moet winnen? Marion Cotillard of Julianne Moore. De overige drie mogen al blij zijn als ze mee op de foto mogen. Met alle respect, maar dat Felicity Jones tussen de nominaties pronkt, toont het schrijnende gebrek aan sterke vrouwelijke hoofdrollen. Cotillard is in Deux jours, une nuit wél schitterend en geeft de broers Dardenne de eer die ze in de categorie voor beste niet-Engelstalige film niet kregen.

Wie wint? Julianne Moore voldoet aan alle vereisten. Still Alice is het slag issuefilm waar de Academy op kickt, en Moore is gewoonweg een van Hollywoods interessantste actrices. Ze zou een verdiende winnares zijn.

Beste niet-Engelstalige film

Wie moet winnen? Omdat het een welgemeende fuck you aan Poetin is, mag Leviathan van Andrej Zvjagintsev van mij winnen. De inzending van het zwartgallige moedertje Rusland onder vadertje Poetin is een apart gegeven, wetende dat de Russische overheid de film financierde.

Wie wint?Ida van Pawel Pawlikowski. Het is een compacte film met veel lagen en werkelijk mooie acteerprestaties, maar in mijn persoonlijke top 10 van het voorbije jaar staat hij niet.

87TH ACADEMY AWARDS

Zondag 22/2 live op Prime Star vanaf 1 uur ’s nachts, tot maandagmorgen 6 uur.

WIM DE WITTE (PROGRAMMADIRECTEUR FILM FEST GENT) Beste film

Wie moet winnen? Het is moeilijk kiezen tussen Birdman en Boyhood. Ik heb geen echte favoriet, waardoor ze wat mij betreft inwisselbaar zijn. Ze mogen de prijzen onder elkaar verdelen, waarbij Birdman dan de Oscar voor beste film wint.

Wie wint? Afgaand op de berichten van de afgelopen weken tip ik Birdman. Gonzalez Iñárritu’s film lijkt het van Boyhood te halen.

Beste regisseur

Wie moet winnen? Omdat ik voor Birdman koos bij beste film, mag Richard Linklater hier met de eer gaan lopen. Boyhood is een geslaagd experiment waarvoor hij beloond mag worden.

Wie wint? Ik ben er vrij zeker van dat het een van beide heren zal worden. Ik gok op Linklater.

Beste acteur

Wie moet winnen? Zonder twijfel Michael Keaton. Zijn terugkeer, in een onverwachte rol, is echt klasse.

Wie wint? Ik verwacht dat Keaton effectief wint.

Beste actrice

Wie moet winnen? Als Belg en als steun aan de gebroeders Dardenne kun je niet anders dan hopen dat Marion Cotillard zal winnen. Ik vind het oprecht jammer dat we niet vertegenwoordigd zijn in de categorie beste niet-Engelstalige film. Laat ons hopen dat Cotillard dat goedmaakt.

Wie wint? Ik ben genoodzaakt om ook hier Marion Cotillard te zeggen, omdat ik de prestaties van de overige genomineerden niet heb gezien.

Beste niet-Engelstalige Film

Wie moet winnen?Timbuktu van Abderrahmane Sissako, waarin een dorpje onderdrukt wordt door een islamitische groepering, mag winnen vanwege de grote actualiteitswaarde. Hij moet het puur als film wel afleggen tegen Leviathan, maar naar mijn mening is de boodschap van Timbuktu belangrijker.

Wie wint? Toch denk ik dat het Russische Leviathan wint. Zvjagintsev stopt een heuse culturele en actuele waarde over de Russische politiek in de film en kan daardoor op heel wat Amerikaanse sympathie rekenen.

DOOR JARNO BERTHO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content