AMERICAN TRAGEDY

23.20 – KANAALTWEE

Waar was u toen O.J. Simpson werd vrijgesproken? Drie kwart van de Amerikanen zat op dat moment vastgekluisterd aan zijn televisie om het proces live te volgen. De vierdelige docuserie American Tragedy, gebaseerd op een bestseller van Lawrence Schiller, is een ongenadige behind-the-scenes van het beruchte proces van de voormalige American football-ster en acteur. De documentaire werd in 2001 door de International Press Academy bekroond met de Golden Satellite Award.

Simpson werd midden jaren 90 beschuldigd van de moord op zijn ex-vrouw Nicole en haar nieuwe vriend Ronald Goldman. Door de massale media-aandacht groeide de lugubere moordzaak al snel uit tot het ‘proces van de eeuw’. Stunt van de eeuw is een betere titel: Simpson vroeg en kreeg de vrijspraak. Ondanks de bevindingen van tientallen experts die verklaarden dat de vedette zéker op de plaats van het misdrijf was geweest, wist de charismatische, intussen overleden advocaat Johnnie Cochran de overwegend zwarte jury ervan te overtuigen dat Simpson door de blanke rechercheurs werd geviseerd ‘omdat hij zwart, rijk en beroemd’ was.

American Tragedy gaat dieper in op de verdediging van de voormalige sportheld. Wat begon als een sterk team van hoogaangeschreven juristen zoals Cochran, Robert Shapiro en F. Lee Bailey, eindigde in een machtsstrijd tussen advocaten die elk vochten om hun plaatsje in de schijnwerpers. De ware tragedie was in feite de opeenstapeling van samenzweringen en ondermijningstactieken die de heren elkaar onderling aandeden. Dame Justitia hield niet enkel de blinddoek voor de ogen, maar wendde walgend haar blik af.

Johnny English * Peter Howitt, GB 2002. Mr. Bean op James Bond-rails. In deze slapstickfarce, een parodie op de superspion, etaleert de Britse komiek Rowan Atkinson zijn gebruikelijk arsenaal van kinderlijke gein en wringt hij zijn gezicht opnieuw in de onmogelijkste bochten wanneer hij achter de dieven van de kroonjuwelen aangaat. Klungelige onzin, met sporadisch een hilarische uitschieter (21.10 – VT4) Replicant * Ringo Lam, VS 2001. De actie-exploten van Hongkongregisseur Lam werden plots met meer aandacht gevolgd toen bleek dat Tarantino in Reservoir Dogs openlijk citeerde uit zijn City of Fire. Wat Lam en Jean-Claude Van Damme (in een dubbelrol als seriemoordenaar en diens genetische cloon) niet lukte met Maximum Risk, krijgen ze hier wel voor elkaar: een stevige en coherente actiefilm. JCVD is zelfs geloofwaardig en aandoenlijk als onschuldige knul met Tarzan-woordenschat (22.50 – VT4). Gary Rhodes: Een jaar in de keuken Brits kookprogramma waarin chef Gary Rhodes de beste recepten toont voor elk tijdstip van het jaar (17.05 – één) De moeder van mijn dochter Human interest-reeks waarin journaliste Annemie Struyf in Kenia op zoek gaat naar de geschiedenis van haar adoptiedochter Hope. Zie ook het interview in Weekend Knack (21.10 – één) Little Britain Tweede seizoen van de Britse sketchshow. De afleveringen worden ditmaal ingeleid door leden van De Neveneffecten (23.00 – Canvas).

G.V.A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content