CHRIS SMITH

VS 1999, MET MARK BORCHARDT, TOM SCHIMMELS, MONICA BORCHARDT. 23.00 – EEN

Dankzij de digitale camera, de pc en de gsm kan tegenwoordig iedereen op een vrij goedkope manier zijn eigen film maken. Dat het in werkelijkheid soms helemaal anders uitdraait, wordt tegelijk hilarisch en ontroerend gevat in de bij ons onuitgegeven documentaire American Movie. Regisseur Chris Smith volgt hierin Mark Borchardt, een 32-jarige aspirant-filmmaker en heavymetalfan uit de lagere middenklasse van Wisconsin. Borchardt, die Night of the Living Dead en The Texas Chainsaw Massacre als zijn grote voorbeelden noemt, heeft bijna zes jaar hopeloos zitten wroeten om samen met zijn gekke, laconieke vrienden en familie een langspeelfilm te draaien: Northwestern, een semi-autobiografisch epos gebudgetteerd op 50.000 dollar. Om aan dat geld te geraken, blikt hij eerst de kortfilm Coven in, een slasher waarvan hij 3000 video’s wil verkopen. Al probeert hij ook een 82-jarige halfseniele oom met een goed gevulde bankrekening te overtuigen door hem een rolletje te geven.

American Movie, afgewerkt met de steun van R.E.M.-boegbeeld Michael Stipe, gunt ons zowel een donkere, onderhoudende als tedere, melancholische blik op de vaak idiote, absurde perikelen en ambities van deze ‘loser’ met schuld- en alcoholproblemen, die bijklust als krantenjongen of toiletreiniger op het lokale kerkhof om zijn filmambities waar te maken. In de grond is dit dan ook geen portret over onafhankelijk film maken, maar een humaninterestdrama over doorzettingsvermogen en de mythe van de Amerikaanse droom.

River of No Return *** Otto Preminger, VS 1954. Puur dynamiet, de cast met Robert Mitchum en Marilyn Monroe, twee zielen die hun verleden achter zich proberen te laten in het door goudkoorts aangetaste Canada. Een van de eerste westerns in Cinemascope. (14.30 – BBC 2) Sang et or **** Jafar Panahi, FR-IT-Iran 2003. Een jonge pizzabesteller uit Teheran heeft zijn buik vol van de menselijke ellende en de groeiende kloof tussen arm en rijk. Onthutsende parabel, naar een scenario van Abbas Kiarostami, waarin Panahi sterk uithaalt naar de hypocrisie binnen de door sociale spanningen en klassenstrijd verdeelde Iraanse maatschappij (23.45 – ARTE) Meeuwen Sterven in de Haven ** Roland Verhavert, Rik Kuypers en Ivo Michiels, B 1955. Efficiënt Antwerps noodlotsdrama, een pessimistische grootstadkreet vol verwijzingen naar klassiekers als The Third Man en On the Waterfront waarmee de esthetiek in de Vlaamse film geïntroduceerd werd (23.45 – CANVAS) Dogville *** Lars von Trier, DK 2003. Het eerste deel van Von Triers veelbesproken ‘ USA – Land of Opportunities‘-trilogie, een strenge, theatrale parabel en bijtende allegorie over vrouwelijke wraak en hypocrisie. Net als de rest van de cast acteert Nicole Kidman in een lege filmstudio met krijtstrepen op de vloer die het stadsdecor moeten voorstellen (0.20 – NED 3) Tirez sur le pianiste **** François Truffaut, FR 1960. Truffauts A bout de souffle of zijn meest uitgesproken nouvelle vague-achtige film is een in verbluffend mooi zwart-wit gefilmde hommage aan het Amerikaanse gangsterverhaal, een inventieve, komisch melancholische mix van verschillende genres (1.30 – ARTE).

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content