AMATEURS

JEF HOOGMARTENS (tweede van l.): 'Zoals Charlie Chaplin zei: we zijn allemaal AMATEURS in het leven.'

Vanaf 1/9, VTM

Terwijl hij nog Franky Bomans speelde in Thuis, broedde Jef Hoogmartens samen met zijn boezemvrienden Steve Aernouts en Jonas Van Geel op een tragikomische fictiereeks. Amateursis hún geesteskind.

‘Bijna vijf jaar geleden zaten we op een avond met z’n drieën in een Antwerps café – naar ik mij herinner in de Pallieter – waar we een gesprek hadden over het feit dat we alle drie kinderen zijn van ouders die in het amateurtheater zaten’, vertelt Jef Hoogmartens. ‘We dachten dat er nog nooit een reeks was gemaakt die zich afspeelt in dat specifieke milieu. Achteraf gezien hadden we het natuurlijk mis, maar we zijn vervolgens beginnen te brainstormen en er serieus over gaan doorpraten.’

Waarna Frank Van Passel mee aan boord is gekomen als regisseur?

JEF HOOGMARTENS: We waren ongelooflijk fan van Terug naar Oosterdonk. Toen we hem het treatment opstuurden, zei hij: ‘Heel leuk jongens, maar dit is onmogelijk. De cast is veel te groot, en het is een karaktergedreven reeks, terwijl de zenders tegenwoordig net iets meer inzetten op plotgedreven series.’ Alles staat of valt dus met een goed scenario. Waarop wij dachten: ‘Fuck it, we schrijven gewoon een eerste aflevering.’ We zijn met een ruwe versie naar Van Passel teruggegaan, en hij was dolenthousiast. De tendens in België is dat schrijvers geen enkele zeggenschap hebben over hun series, tenzij ze die zelf regisseren. Maar Frank hangt heel erg de Amerikaanse vibe aan, en daarin spelen schrijvers een cruciale rol. Ongelooflijk ook, de manier waarop een regisseur van zijn kaliber drie gasten die amper iets bewezen hebben betrekt bij het hele proces. Dat klinkt als een vorm van ass kissing, maar het kan ook niet anders. (lacht)

Amateurs draait rond een theatervereniging die nog één keer wil meedingen naar het Koninklijk Landjuweel, dé trofee voor het beste amateurgezelschap. Voor jullie vertrouwd terrein?

HOOGMARTENS: Hier en daar hebben we wel wat geput uit verhalen die we kennen uit ons eigen leven, ja. We spelen ook zelf een rol in de reeks. Maar het mocht zeker geen docureeks over ons drie worden. De vaste schrijver-regisseur van het gezelschap wordt vertolkt door Marc Van Eeghem, een man die zich gepasseerd en aan de kant geschoven voelt. Onderhuids is dit het verhaal van een man die alles uit zijn handen voelt glippen. De tagline is niet voor niets een quote van Charlie Chaplin: ‘We zijn allemaal amateurs in het leven.’ Die vat perfect de onderliggende boodschap van onze reeks: elke mens moddert maar wat aan.

Een opmerkelijk personage in Amateurs is ene Stanny Krets, met dubbele n en een K.

HOOGMARTENS:(lacht) We zochten naar een link tussen amateurs en professionals, en dachten: ‘Het zou wel spannend zijn, mochten we een personage nemen waarvan de naam meteen een belletje doet rinkelen.’ Dus is het Stanny Krets geworden, een bekende regisseur-acteur. (lacht) Een soort parallel-universumversie van Stany Crets, dus.

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content