ONTSPANNEN OP REIS. MET DE NIEUWSTE NAVIGATIESOFTWARE VAN TOMTOM EN ALTURION WORDT VAKANTIESTRESS VOORGOED VERLEDEN TIJD.

www.tomtom.nl

www.alturion.com

Altijd onderweg

De tijd van de Grote Trek is weer aangebroken, en dat brengt voor velen een hoop stress mee. Want waar stop je die negen koffers van vrouwlief? Hoe hou je de kinderen stil op de achterbank? En hoe rijd je naar de camping of het vakantiehuisje waar je hebt gereserveerd? Om tenminste dié laatste stress te verhelpen, zijn er sinds een tijdje navigatiesystemen. Sommige zijn ingebouwd, maar de meest eenvoudige blijven de alles-in-één toestellen die zo in de auto geplaatst kunnen worden. En daarnaast blijft ook de navigatiesoftware voor zakcomputers of PDA’s erg populair.

Van die navigatiesoftware heeft TomTom een nieuwe versie uit, Navigator 5. De installatie verloopt vrij makkelijk: je kiest een bepaalde regio, bijvoorbeeld de Benelux, en dan zit in de doos een geheugenkaartje met alles erop en eraan. Ook de rest is relatief eenvoudig. Handig voor nieuwe gebruikers, al zullen ervaren rotten zich wel ergeren aan bepaalde beperkingen. Zo is het bijvoorbeeld heel moeilijk om een andere GPS-module dan die van TomTom zelf te gebruiken.

Een belangrijke nieuwigheid is dat je nu meer keuze krijgt in het soort routes dat je laat plannen. Navigator 5 berekent niet alleen de snelste of de kortste weg, maar heeft ook routes voor wandelaars en fietsers. Al maakt dit eigenlijk niet zo’n verschil uit, want de gebruikte kaarten weten niet waar je wel te voet of met de fiets, maar niet met de auto door kan. Interessanter is dat je ook een route met verschillende stops kan laten berekenen, en dat je de route eerst op het schermpje kan laten demonstreren zodat je weet waar het programma je langs voert. Tegen betaling kan je ook de actuele verkeers- en weerinformatie binnenhalen.

Wat gebruiksgemak betreft blijft TomTom zeker het beste programma, maar het heeft zeker nog z’n beperkingen en minpunten. Voor gebruikers van oudere versies heeft TomTom wel een interessant upgradeprogramma: voor 59 euro kan je de nieuwste versie krijgen, inclusief detailkaarten voor bijna heel Europa.

Wie niet met alle geweld een mooie gebruikersinterface wil, maar wel meer mogelijkheden, kan ook de aankoop overwegen van het Belgische Alturion, versie 6. Hier kan je veel meer dingen zelf instellen, bij de duurdere versies ook eerst op een gewone computer. De kaarten en routeberekeningen zijn zeker even goed als bij TomTom, en ook bij Alturion kan je informatie krijgen over files of het weer.

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content