Van woensdag 15/4 tot vrijdag 17/4 in Het Journaal op één en TerZake op Canvas, in De Ochtend en Vandaag op Radio1 en op www.deredactie.be.
Wie de laatste aflevering van In Europa zag, weet dat de wonden van de burgeroorlog in Bosnië nog heel vers zijn. VRT-journalisten Kristien Bonneure en Stefan Blommaert trekken nu naar de voormalige Joegoslavische republiek voor een Bosniëreeks die te zien en te horen zal zijn in de programma’s van de VRT-nieuwsdienst, zowel op tv en radio als online. ‘We hopen onder meer te kunnen spreken met enkele Bosniërs die tot voor kort in de gevangenis van Guantanamo Bay vastzaten, maar daar zijn we nog volop mee bezig, zegt Kristien Bonneure vlak voor haar vertrek naar Bosnië-Herzegovina. ‘Tijdens de burgeroorlog zijn moedjahedien-strijders vanuit allerlei andere moslimlanden komen meestrijden. Sommigen zijn later in Tsjetsjenië en Afghanistan gaan vechten, maar een deel is in Bosnië gebleven, heeft als beloning het staatsburgerschap gekregen en is met Bosnische vrouwen getrouwd. In tegenstelling tot de traditioneel gematigde Balkanislam streven die oud-strijders naar strengere regels, ondermeer in het onderwijs.’
Botst dat met de oorspronkelijke Bosnische en gematigde moslims?
Kristien Bonneure: Er is vooral protest bij het zeg maar atheïstische deel van de bevolking, de gematigde moslims zitten daar als het ware tussen verwrongen. Er is heel wat kritiek op de moslimoverste in Bosnië die zich niet echt durft uit te spreken. Zo wordt het hem ook heel kwalijk genomen dat hij zich afzijdig probeert te houden bij een pedofilie-proces met een moslimgeestelijke. Je moet weten dat de wederop-bouw van Bosnië heel sterk gefinancierd wordt door Saudie-Arabië en van daaruit wordt er druk uitgeoefend.
Bij ‘In Europa’ bleek dat de tegenstellingen van de oorlog in Bosnië nog erg aanwezig zijn. Gaan jullie ook daarop in?
Bonneure: We willen nagaan hoe het is voor de mensen die na de oorlog zijn teruggekeerd. Want uiteindelijk is iedereen inderdaad in zijn ‘kamp’ terechtgekomen: de katholieke Kroaten, de orthodoxe Serviërs en de islamitische Bosniërs. Kan iedereen vandaag voor een gelijke behandeling bij de overheid terecht? Zulke dingen willen wij weten. Ik ben al regelmatig in het land geweest en ik ken de dilemma’s waarmee Bosnische journalisten dagelijks te maken hebben. Een deel voelt zich schuldig omdat ze zich destijds door de nationalistische koorts hebben laten meeslepen, maar wie nu de waarheid wil blootleggen, krijgt dan weer heel wat tegenkanting van andere collega’s.
(H.V.G.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier