21.20 – Canvas

Wie anderhalf jaar geleden hardop durfde te verkondigen dat het Belgische hockeyteam zich voor de Olympische Spelen zou plaatsen, mag nú fier zijn hand opsteken en zich in een moeite door inschrijven voor het volgende seizoen van Het zesde zintuig. Nadat het ons in De Olympische droom verbaasde met zijn sterke prestaties tijdens de kwalificaties, toont Alles voor Peking de verdere voorbereiding van de spelers onder hun even hevige als sympathieke Australische coach Adam Commens.

Jullie hebben de natie verrast met jullie selectie. Jezelf ook?

Adam Commens: Natuurlijk! Ik ben pas zes weken voor de Europese kampioenschappen ook coach van het nationale team geworden, toen dat er enkele ontgoochelende matchen had opzitten. Gelukkig hebben we de vorm nog kunnen omgooien voor de kwalificaties. Wat er veranderd was? Het waren dezelfde spelers, maar we hebben aan hun tactiek en hun zelfvertrouwen gewerkt.

In ‘Alles voor Peking’ gaat het ook om de wetenschappelijke kant van de voorbereiding. Wat houdt dat precies in voor een hockeyteam?

Commens: Het trainingsprogramma wordt bepaald door de fysieke tests die we regelmatig afnemen. Om de zoveel weken gaan we na hoe snelheid, lactaat en andere factoren veranderen en hoe we die kunnen verbeteren. Videoanalyses zijn ook heel belangrijk, niet enkel om ons eigen spel te corrigeren, maar ook om dat van de tegenstanders te ontleden.

Hockey lijkt plots wel een pakpopulairder te zijn geworden…

Commens: Dat hebben wij ook gemerkt, ja. Vorig jaar zagen we al het effect van onze goede resultaten op het aantal inschrijvingen en de tv-uitzendngen hebben dat enkel nog versterkt. Het is fijn dat we kunnen laten zien dat de Belgen ook in het hockey succesvol kunnen zijn. Het is goed voor de sport én voor het team. We krijgen véél meer steun dan vroeger.

Je noemde eerder de top achtals streefdoel. Mag die trouweschare supporters écht niet opeen medaille hopen?

Commens: Momenteel staan we twaalfde op de wereldranglijst, de top acht zou dus al fantastisch zijn. Natuurlijk is het mooi om naar een medaille te streven en het zal wel ergens in ieders achterhoofd zitten. Maar je moet ook realistisch blijven, zeker als je in zo’n moeilijke poule als de onze zit. Bovendien denken wij op lange termijn: onze ploeg is getalenteerd maar jong. Stel mij die vraag over vier jaar nog eens en ik zal je waarschijnlijk een ander antwoord geven.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content