Laten we elkaar niks wijsmaken: als ‘Lust, Caution’ in Venetië zoveel ophef maakte, was dat niet in de eerste plaats om de onuitgesproken emoties, de subtiele regie of de geladen sfeer; wel vanwege de stomende en bijzonder grafische seksscènes. Enkele andere films waarin bekende acteurs al even weinig schroom aan de dag legden.

Last Tango in Paris (1972)

Regisseur: Bernardo Bertolucci

Hete sterren: Marlon Brando, Maria Schneider

Kort: Na de zelfmoord van zijn echtgenote reist een Amerikaan (Brando) naar Parijs, waar hij een anonieme affaire begint met een jonge vrouw (Schneider). Regels zijn er niet, penetratie kan (en gebeurt) op alle mogelijke manieren, al dan niet met gebruik van boter. Schneider, nauwelijks 20 tijdens de opnames, liet achteraf weten dat ze compleet gemanipuleerd werd door Brando en Bertolucci.

Don’t Look Now (1973)

Regisseur: Nicholas Roeg

Hete sterren: Donald Sutherland, Julie Christie

Kort: Briljante thriller over een koppel dat in Venetië de dood van zijn dochter tracht te vergeten. De film werd berucht wegens een scène waarin Roeg beelden van het stel dat zich aankleedt versnijdt met een weinig verhullende passionele vrijpartij. Het gerucht deed lang de ronde dat Sutherland en Christie elkaar ook in het echt steviger hadden omhelsd dan gebruikelijk is op een filmset.

The Postman Always Rings Twice (1981)

Regisseur: Bob Rafelson

Hete sterren: Jack Nicholson, Jessica Lange

Kort: Rafelsons verfilming van James M. Cains hardgekookte roman moest in het algemeen onderdoen voor zowel Visconti’s Ossessione als de versie met Lana Turner en James Garfield uit 1946, maar hij sprong wel in het oog door de scène waarin Lange en Nicholson zich op de keukentafel te goed doen aan elkaar.

Angel Heart (1987)

Regisseur: Alan Parker

Hete sterren: Mickey Rourke, Lisa Bonet

Kort: In 1987 was Mickey Rourke al lang geen doetje meer als het op stomende vrijscènes aankwam. Hij had een jaar eerder tenslotte 9 1/2 Weeks gemaakt. Maar de designerseks die hij daar had met Kim Basinger werd compleet van het scherm geblazen door één scène in Angel Heart, waarin hij Lisa Bonet (op dat moment enkel bekend als de oudste dochter uit The Cosby Show) zo stevig bemint dat het bloed letterlijk van de muren stroomt.

Basic Instinct (1992)

Regisseur: Paul Verhoeven

Hete sterren: Michael Douglas, Sharon Stone

Kort: Verhoeven had al een reputatie toen hij begin jaren 90 naar Hollywood verhuisde en hij zette die kracht bij met Basic Instinct, waarin Michael Douglas zijn meest gerimpelde kant liet zien en Sharon Stone haar origine du monde toonde.

Monster’s Ball (2001)

Regisseur: Marc Forster

Hete sterren: Halle Berry, Billy Bob Thornton

Kort: Seks was zelden zo heet en triest tegelijk als in dit drama over een vrouw die de executie van haar criminele echtgenoot tracht te verwerken. ‘Make… me… feel… good’: koude rillingen.

Irréversible (2002)

Regisseur: Gaspar Noé

Hete sterren: Monica Bellucci, Vincent Cassel, Jo Prestia

Kort: Hemel en hel in één film, telkens met Bellucci in een hoofdrol. Eerst ondergaat ze een huiveringwekkende verkrachting, later zien we haar in een teder moment met echtgenoot Vincent Cassel, vóór hun geluk aan diggelen geslagen werd.

(R.N.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content