Allemaal queer

Negen dagen lang bevindt Brussel zich onder een regenboog: de zeventiende editie van Pink Screens serveert u het beste dat de queercinema momenteel te bieden heeft. Vier aanraders.

Tinta bruta

Donderdag 8/11, 19.00, Cinema Nova

Geweld, met name tegenover homoseksuelen, wordt een steeds groter probleem in Brazilië. Marcio Reolon en Filipe Matzembacher vertellen het verhaal van de jonge Pedro, die amper nog buiten durft te komen en zijn brood dan maar verdient als webcamboy. Zijn volgers vallen massaal voor zijn verleidelijke, bijzondere act: hij doopt zijn vingers in kleurige neonverf en strijkt er langzaam zijn lichaam mee in. Wanneer hij erachter komt dat een concurrent zijn aanpak heeft gekopieerd, breekt hij uit zijn schulp en gaat achter hem aan.

O clube dos canibais

Zaterdag 10/11, 19.00, Cinema Nova

Brazilië en culinaire verwennerijen zijn dé thema’s van deze editie van Pink Screens. Beide zijn prominent aanwezig in deze bloederige sociale satire van Guto Parente, over een op seks belust en steenrijk koppel kannibalen dat zich tijdens feestjes tegoed doet aan het gegrilde vlees van zijn minder gefortuneerde huispersoneel. Een metafoor voor Brazilië, een maatschappij waar de rijken met alles wegkomen.

Dykes, Camera, Action!

Dinsdag 13/11, 19.00, Cinema Nova

Caroline Berler maakte dit documentaire eerbetoon aan lesbische vrouwen die zowel voor als achter de camera het verschil maakten en zo hun steentje bijdroegen aan de feministische revival van de jaren zeventig en de opkomst van de experimentele film, én en passant het beeld dat de maatschappij van queers heeft wijzigden. Onder meer regisseurs als Barbara Hammer, Su Friedrich, Rose Troche, Cheryl Dunye, Yoruba Richen en Desiree Akhavan vertellen hoe ze dat klaarspeelden.

Retablo

Woensdag 14/11, 21.30, Cinema Nova

De veertienjarige Segundo moet zijn vader helpen, die altaarstukken bouwt, maar verveelt zich dood en droomt van een ander leven. Wanneer hij een wel heel speciaal kantje van zijn vader leert kennen, zet dat zijn leven op z’n kop. De Peruaanse cineast Alvaro Delgado Aparicio speelt in dit fijnzinnige drama met de vastgeroeste clichés van de vader-zoonrelatie en draaide zijn film in de prachtige landschappen van de Andes.

Van 8 tot 17/11 in onder meer Cinema Nova, Brussel, pinkscreens.org

Tinta bruta
Tinta bruta
O clube dos canibais
O clube dos canibais
Dykes, Camera, Action!
Dykes, Camera, Action!
Retablo
Retablo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content