OP ZOEK NAAR EEN SCOOP. Er was een tijd dat journalisten hun werk nog deden: ‘Woodstein’ en Watergate, 30 jaar later.

All the President’s Men 2-Disc Special Edition (1976)

FILM: **** EXTRA’S: ***

(WARNER)

Film. Zelfs al worden ze gespeeld door Robert Redford en Dustin Hoffman, de twee Washington Post-verslaggevers die de klungelende inbraak in het Watergate-gebouw (die uiteindelijk tot een affaire leidde die president Nixon de kop kostte) onderzoeken, worden helemaal niet als superhelden afgeschilderd. Dit zijn twee journalisten die gewoon hun job doen, zonder te handelen uit idealisme, patriottisme of rechtvaardigheidsgevoel. Carl Bernstein en Bob Woodward zijn alleen maar op zoek naar een scoop. Alhoewel ze tijdens hun onderzoek veel vijanden maken in de hoogste regeringskringen, laat de film er geen misverstand over bestaan wie de echte tegenstanders zijn: hun concurrenten bij de New York Times en Walter Cronkite, het nieuwsanker van CBS.

Het verbazende aan All The President’s Men is hoe spannend Alan J. Pakula (met Klute en The Parallax View al een expert in samenzweringsthrillers) een film weet te maken die hoofdzakelijk bestaat uit scènes waarin de reporters aan de telefoon hangen, data checken, in de suburbs aan deuren gaan aankloppen en er getuigen moeizaam toe bewegen om hun versie van de feiten te bevestigen.

In het creëren van een afwisselend ruimtelijk en beklemmend gevoel, krijgt Pakula versterking van zijn meesterlijke cameraman Gordon Willis, die optimaal de contrasten laat spreken tussen de open redactiezaal van de Post die in een zee van hard licht baadt (hier wordt de waarheid letterlijk tegen het licht gehouden) en de duisternis van Washington daarbuiten.

Extra’s. De digitalisering liep blijkbaar niet van een leien dakje: soms laat de beeldkwaliteit te wensen over (te donker, korrelig, vale kleuren). Er zijn drie nieuwe documentaires: een making of, een beschouwing over onderzoeksjournalistiek vroeger en nu, een portret van Deep Throat, die onlangs werd geïdentificeerd als de nummer twee van de FBI begin jaren 70. Op de dvd-hoes worden ook twee bonussen aangekondigd die helaas ontbreken: audiocommentaar van sterproducer Robert Redford en een trailergalerij van de in 1998 overleden Pakula.

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content