ALLE ACHT GOED!

Op 16 april is het weer Record Store Day, de jaarlijkse hoogmis voor platenwinkels en -verzamelaars. Wij grasduinden door het aanbod exclusieve releases en pikten er acht niet te missen plakken vinyl uit.

Bob Dylan Melancholy Mood

Oorspronkelijk op rood vinyl geperst voor Dylans Japanse tournee: een single met vier songs die op het nieuwe, in mei te verschijnen coveralbum Fallen Angels staan, waaronder That Old Black Magic (oorspronkelijk van Glenn Miller) en Come Rain or Come Shine, vooral bekend in de versie van Ray Charles.

I Will, I Swear / Hydrogyn Sea If the Stars Grow Dim Tonight

Het Gentse Unday Records tekent present op RSD met onder meer deze door Jergan Callebaut van Vuurwerk gemixte verbroedering tussen twee bands uit hun stal, op een geëtste 10 inch. Snel zijn, want beperkt tot slechts 250 stuks!

Sixties Japanese Garage Psych Sampler Various Artists

Deze verzamelaar brengt de voorlopers van psychedelische sushirockers als Flower Travellin’ Band in kaart; garagegroepjes die luisteren naar verdacht vertrouwd klinkende namen als The Mops, The Dynamites en The Carnabeats. In totaal twaalf ‘gloovy gloups’, zoals de hoes vermeld.

Wake Up You, Volume 1: The Rise and Fall of Nigerian Rock Music, 1972-1977 Various Artists

Samengesteld door musicoloog Uchenna Ikonne, die eerder mee zijn schouders zette onder de herontdekking van William Onyeabor: dit simultaan als boek en vinyl uitgebrachte relaas van de Nigeriaanse burgeroorlog en de revolutionaire rol die lokale muzikanten – Fela Kuti en co. – daarin speelden.

Namid Miwa Opoze: Selected Recordings

Namid is een jazzkwartet onder leiding van Vincent Brijs, tevens saxofonist bij Brzzvll. Vynilla Vinyl – verbonden aan de gelijknamige, Gentse platenboer – brengt 100 genummerde 10 inches uit met daarop vijf opnames van Namid, én een exclusieve 12 inch van Brzzvll, op 120 exemplaren. Beide ensembles treden, net als Amatorski, op 16 april ook aan voor een liveset in Vynilla.

The White Stripes The Complete John Peel Sessions

RSD is niet compleet zonder fijn spul van Third Man Records, het moederschip van Jack White. Zo verschijnt onder meer Whites versie van Stevie Wonders You Are the Sunshine of My Life, die hij opnam met de Muppets (!), en – voor het eerst officieel – alle sessies die The White Stripes speelden in de radiostudio van John Peel zaliger. Op een witte en een rode vinyl. Uiteraard.

The Residents Please Do Not Steal It!

Eind jaren 70 stuurden The Residents deze verzamelaar uit naar universiteitsradio’s, omdat ze er lucht van hadden gekregen dat medewerkers dikwijls met hun albums gingen lopen. Volledige titel: This Is a Special DJ record of The Residents’ Alleged Music. Please Do Not Steal It! Keep It At Your Station – We Need the Radio Airplay. Gevolg: bijna elk exemplaar verdween. Nu voor het eerst, op 1000 exemplaren, te koop. Tenzij u het steelt, natuurlijk.

Heartworn Highways 40th Anniversary Edition Box Set Various Artists

Elke euro waard, deze verjaardagseditie van Heartworn Highways, de in 1976 geschoten docu over countrykrapuul als Willie Nelson, Townes Van Zandt en Steve Earle. Soundtrack op whiskykleurig vinyl, lijvig boek, gerestaureerde film op regiovrije dvd, reproductie van de originele filmposter én downloadcode, alles netjes verpakt in een handgemaakte houten doos.

JONAS BOEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content