ALL IN THE FAMILY

Nu Gia Coppola – kleindochter van Francis Ford – met het jongerenportret Palo Alto haar regiedebuut maakt, kunnen we officieel spreken van een viergeslacht aan filmkunstenaars. Wij zetten een boompje op over Hollywoods bekendste filmclan.

1 CARMINE COPPOLA (1910-1991) MUZIKANT

Zowel Carmine Coppola als zijn broer Anton waren actief in de muziekwereld, de een al wat succesvoller dan de ander. Terwijl Anton opera’s dirigeerde (en er later zelfs een schreef, Sacco and Vanzetti), ging Carmine aan het werk als dirigent op Broadway en leverde hij muziek voor tv-programma’s. De creatieve frictie tussen de broers en de perceptie dat Anton artistiek relevanter werk afleverde, zou later als inspiratie dienen voor het familiedrama Tetro (2009) van Carmines zoon Francis Ford. Carmine kreeg zijn grote kans toen die laatste hem vroeg om muziek te leveren voor zijn films: hij droeg bij aan de soundtrack van The Godfather (1972)en Apocalypse Now (1979). Toen Francis in de jaren tachtig werkte aan een restauratie van Abel Gance’ epische stille meesterwerk Napoléon (1927), liet hij Carmine de muzikale begeleiding voorzien.

FUN FACT Dirigeerde op een bepaald moment – toen die film in New York vertoond werd – tweemaal per dag livede integrale soundtrack van Napoléon. De prent duurt 4 uur.

IN ZIJN EIGEN WOORDEN ‘Heel mijn familie heeft de ziel van een kunstenaar en de ingesteldheid van Italiaanse boeren.’

2 FRANCIS FORD COPPOLA (°1939) REGISSEUR, PRODUCENT, SCHRIJVER, WIJNBOER

Hij zal wellicht eeuwig beschouwd worden als de centrale figuur in de Coppola-clan: iedereen is de ‘dochter van’, ‘neef van’ of ‘zus van’ Francis Ford Coppola. Die status heeft hij vooral te danken aan zijn werk in de jaren zeventig. Hij was een van de drijvende krachten van het ‘nieuwe Hollywood’, waar ook Scorsese, De Palma, Friedkin en Spielberg toe behoren, en geloofde rotsvast dat artistieke krachten totale controle over hun output verdienen. Om dat idee te ondersteunen, startte hij de onafhankelijke productiestudio American Zoetrope, die onderhand al drie keer failliet is gegaan en al drie keer uit de as is herrezen. Zijn bereidheid om risico’s te nemen en met geld te smijten dat hij niet heeft, leverde hem zowel zijn grootste triomfen als zijn grootste mislukkingen op. De triomfen kwamen er vooral met de eerste twee Godfathers (1972 en 1974), The Conversation (1974) en Apocalypse Now (1979), samen goed voor vier Oscars en twee Gouden Palmen. De mislukkingen kwamen later, toen hij fenomenaal crashte met One from the Heart (1982) en om den brode dan maar onder andere het lamentabele Jack (1995) ging draaien. Hij nam een lange pauze na The Rainmaker (1997) en settelde zich als wijnboer op zijn ranch in Napa Valley, maar lijkt tegenwoordig vastbesloten om kleine, persoonlijke films te maken die hij volledig zelf financiert. Of hij het wil of niet, hij zal eeuwig bekend blijven als de regisseur van The Godfather.

FUN FACT Toen hij moeite had om de beroemde helikopteraanval in Apocalypse Now te monteren, kreeg hij hulp van niemand minder dan Akira Kurosawa.

IN ZIJN EIGEN WOORDENThe Godfather was een combinatie van een geweldige cast, een fantastische cameraman en schitterende muziek. En als mensen me vragen: “Wat heb jij dan gedaan, Francis?”, dan zeg ik: “Ik heb al die mensen gekozen.”‘

3 ELEANOR COPPOLA (°1936) DOCUMENTAIREMAAKSTER

In 1963 werd Eleanor Neil mevrouw Francis Ford Coppola en ondanks verschillende huwelijkscrisissen – waaraan uitvoerig ruchtbaarheid gegeven werd – is ze dat nog steeds. Vooral de periode rond 1976, toen Francis het hele gezin meenam naar de Filipijnen om daar twee jaar lang te worstelen met zijn Vietnamepos Apocalypse Now, zette het koppel zwaar onder druk, zowel financieel als emotioneel. Om Eleanor ‘een bezigheid’ te geven, besloot Francis haar behind the scenes-beelden te laten schieten van die moeizame tournage. Dat materiaal werd later samengebracht in Hearts of Darkness (1991), een ontluisterende blik op een krankzinnige filmproductie. Die documentaire is nog steeds haar voornaamste claim to fame.

FUN FACT Nam tijdens het draaien van Apocalypse Now stiekem haar gesprekken met Francis op, inclusief zijn woede-uitbarstingen en gefrustreerde tirades over de problemen met de film. Francis liet haar toe om die opnames te gebruiken voor Hearts of Darkness.

IN HAAR EIGEN WOORDEN ‘Ik heb me nooit zorgen gemaakt over geld. Als we ons huis hadden moeten verkopen omdat Francis zijn geld met een film had verloren, dan was dat maar zo.’

4 TALIA SHIRE (°1946) ACTRICE

Talia Coppola (die de naam van haar man, songschrijver en componist David Shire, overnam) zal vooral bekend blijven vanwege twee succesvolle filmreeksen: The Godfather, waarin haar broer Francis haar de rol van Connie Corleone gaf, en Rocky (1976), waarin ze ‘Adriaaaan!’ mocht spelen. Voor het overige dook ze vooral op in films – veel films – die een stuk sneller uit het geheugen verdwenen zijn. In 1980 scheidde ze van David Shire om te hertrouwen met Jack Schwartzman, wat leidde tot twee zeer succesvolle gezamenlijke producties: hun zoons Jason en Robert.

FUN FACT Haar personage in de Rocky-reeks, Adrian Pennino, werd genoemd naar haar grootvader Francesco Pennino.

IN HAAR EIGEN WOORDEN ‘Mijn broer is de beste regisseur ter wereld. Punt uit.’

5 SOFIA COPPOLA (°1971) REGISSEUR, SCENARISTE, ACTRICE

Toen Winona Ryder op het laatste moment afhaakte voor The Godfather Part III (1990)besloot Francis om haar te vervangen door zijn toen negentienjarige dochter, Sofia. Niet zo’n goede zet: haar houterige vertolking werd weggelachen door de critici. Toen ze in 1999 haar regiedebuut maakte met het dromerige The Virgin Suicides, kon ze wél op bijval rekenen en haar tweede film, Lost in Translation (2003), werd bejubeld als een voltreffer. Sindsdien is de liefde van pers en publiek weer wat bekoeld: haar latere films – inclusief het Gouden Leeuw winnende Somewhere (2010) -werden vaak afgeschreven als stijl zonder substantie. Haar fans houden vol dat ze perfect de vinger aan de pols van een jonge, door ennuigeplaagde generatie vrouwen houdt.

FUN FACT Zij is de baby aan het einde van The Godfather gedoopt wordt.

IN HAAR EIGEN WOORDENThe Godfather Part III was een goede leerervaring. Maar meer ook niet.’

6 ROMAN COPPOLA (°1965) REGISSEUR, SCENARIST, PRODUCENT

Francis’ oudste zoon Roman werd in 1965 geboren in een voorstad van Parijs, toen zijn op dat moment nog onbekende pa daar samen met Gore Vidal aan het scenario werkte van René Cléments oorlogsdrama Paris brûle-t-il? (1966). Roman studeerde regie in New York en met de bizarre fantasytrips CQ (2001) en A Glimpse inside the Mind of Charles Swan III (2012) heeft hij inmiddels twee langspelers gemaakt, al wisten die weinig potten te breken. Meer succes heeft Roman als videoclipregisseur – hij draaide voor Ween, Air, Moby, Daft Punk, Kylie Minogue, Artic Monkeys en The Strokes -, als mede-eigenaar van American Zoetrope en als hoofd van zijn productiefirma The Directors Bureau.

FUN FACT In The Godfather is hij te zien als het zoontje van consigliere Tom Hagen, in The Godfather Part II is hij gepromoveerd tot de jonge Sonny Corleone.

IN ZIJN EIGEN WOORDEN ‘Ik maak films, commercials en videoclips, maar zou dolgraag ook eens een bar ontwerpen, of een pretparkattractie. Boven alles ben ik een imagineer.’

7 NICOLAS CAGE (°1964) ACTEUR

Veel mensen weten zelfs niet dat Nicolas Cage eigenlijk Nicolas Coppola heet, maar de man van duizend grimassen en nog veel meer bizarre haarstukjes is wel degelijk de neef van zijn nonkel Francis. Hij begon zelfs met rollen in Francis’ films uit de jaren tachtig: Rumble Fish (1983) en Peggy Sue Got Married (1986). Daarna werd hij bij uitstek – zowel in naam als in cv – de Coppola die het minst met de rest van de familie te maken had. Samenwerkingen met la famiglia waren zeldzaam. Cage profileerde zich eerst als licht gestoorde karakteracteur in indiefilms – Raising Arizona (1987) van de Coen-broers en Wild at Heart (1990) van David Lynch waren goeie – tot hij een Oscar won voor het alcholistendrama Leaving Las Vegas (1995) en hij zonder omkijken in de blockbusters vloog. Zijn over-the-topstijl van acteren, in combinatie met de pompeuze films waarin hij opdraafde, zorgde ervoor dat Cage steeds meer een karikatuur van zichzelf werd (qua ultieme Crazy Nic-ervaring is de remake van The Wicker Man uit 2006 niet te kloppen). En dan, heel af en toe, duikt hij op in een film als Adaptation (2002) of Joe (2013) en bewijst hij dat hij het echt wel kan.

FUN FACT Cage ging ooit Superman spelen in een Tim Burton-versie van het bekende verhaal van de Man van Staal, maar dat ging niet door. Hij noemde zijn tweede kind dan maar Kal-El, de ‘echte’ naam van Superman.

IN ZIJN EIGEN WOORDENPeggy Sue Got Married (1986) wilde ik helemaal niet doen. Ik heb pas ja gezegd toen ik van Francis met een belachelijk hoog stemmetje mocht praten.’

8 JASON SCHWARTZMAN (°1980) ACTEUR

De zoon van Talia Shire en Jack Schwartzman kwam op een indrukwekkende manier de filmwereld binnenvallen toen hij in 1998 de hoofdrol speelde in Wes Andersons Rushmore. Zijn keuze voor eigenzinnig independentvoer was meteen gemaakt en hij is er nooit op teruggekomen. Sinds The Darjeeling Limited in 2007 was hij betrokken bij elke Wes Anderson-film.Voor zijn nicht Sofia speelde hij Lodewijk XVI in Marie Antoinette (2006), een uitzonderlijk geval van miscasting. Af en toe doet hij een knieval voor de commerce, door bijvoorbeeld mee te spelen in de melige Disneyfilm Saving Mr. Banks. Hij was ook jarenlang de drummer voor de rockband Phantom Planet.

FUN FACT Hij schoor borst en benen voor Rushmore, om dan van Wes Anderson te horen te krijgen dat dat echt niet nodig was.

IN ZIJN EIGEN WOORDEN ‘Ik heb ooit geprobeerd om naar Rocky III te kijken, omdat mijn moeder erin zat, maar ik hield het niet vol.’

9 GIA COPPOLA (°1987) REGISSEUR

Gia’s vader Gian-Carlo overleed in 1986 in een bizar speedbootongeluk (dat Francis in 2012 ensceneerde in zijn morbide gothic sprookje Twixt), amper 22 jaar oud. Zijn vriendin Jacqui was op dat moment twee maanden zwanger. Gia studeerde fotografie aan Bard College in New York, waar ze James Franco leerde kennen, en kluste bij op de sets van haar tante Sofie (als costumière voor Somewhere) en opa Francis (als factotum voor Twixt). Ze baseerde haar regiedebuut Palo Alto, een sfeerrijk tienerportret dat ergens tussen Kids en The Virgin Suicides in zweeft,op Franco’s kortverhalen.

FUN FACT Stiefdochter van Peter Getty, erfgenaam van een oliefortuin.

IN HAAR EIGEN WOORDENPalo Alto is niet geworden wat ik ervan verwacht had. Eerst vond ik dat teleurstellend, tot ik besefte dat het iets anders was geworden: helemaal zijn eigen ding, los van mijzelf.’

PALO ALTO

Vanaf 9/7 in de bioscoop.

DOOR DENNIS VAN DESSEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content