Alissa Kueker is de Amerikaanse zangeres van de Belgische groep Cinérex. Hun nieuwe cd ‘CX’ is net verschenen. Door Dominique Soenens

Vertel eens iets over de nieuwe cd.

Wel, ik ben heel blij dat hij er eindelijk is. (lacht) Het heeft om allerlei redenen – onder meer personeelswissels – vier jaar geduurd en het is niet altijd leuk om bezig te zijn met muziek zonder feedback te krijgen. De nieuwe cd is een beetje Zen: echt minimalistisch, simpel, waardoor het heel fris klinkt. Er zit een duidelijke lijn in, hoewel er tegelijk ook heel veel invloeden inzitten, breakbeats, techno, maar ook jazz, r&b, zelfs hiphop.

Wat is je favoriete cd van het moment?

Dat is nog altijd Felt Mountain, de debuut-cd van Goldfrapp. Melody A.M. van Röyksopp vind ik ook heel goed. Ik heb intussen ook de nieuwe cd van Underworld gehoord. Die bevalt me ook wel.

Wat is de interessantste muzikale evolutie van de laatste tijd?

De technologie, de manier waarop we kunnen opnemen. Nu ik terug in de VS ben, gaan we proberen muziek te maken via het internet. Het is mogelijk om via het web ‘in real time’ in de studio samen te werken. Een soort teleconferentie voor muzikanten. Het is bijna alsof we samen zijn, al mis je het menselijk contact natuurlijk wel.

Wat is je favoriete televisieprogramma?

Momenteel de Anna Nicole Show, een reality-soap, een beetje zoals The Osbournes. Anna Nicole Smith is een voormalig (naakt)model dat op 27-jarige leeftijd met een 89-jarige, schatrijke man trouwde. Ze doet heel vreemd in de reeks, soms is het om te gieren van het lachen. Voor het overige kijk ik vooral naar muziekzenders en natuurdocumentaires, omdat er verder alleen maar waardeloze pulp is op televisie.

Welke plaat heeft je interesse voor muziek gewekt?

Dat herinner ik me nog ontzettend goed. Ik stond op het punt met vrienden uit te gaan toen ik op de radio Papoea New Guinea van The Future Sound of London hoorde. Elektronische muziek met een vocale sample erin. Het sloeg in als een bom bij me. Ik heb meteen naar het radiostation gebeld om te vragen wie het was. Op de rave waar ik die avond naartoe ging, speelden ze het ook nog eens. Toen had ik iets van: ik wil ook vocale samples maken.

Heb je de nieuwe Hooverphonic al gehoord?

Ik heb enkel hun nieuwe single, The world is mine, gehoord. Heel catchy, maar niet meteen iets waar ik wild van word. Ik ken eigenlijk alleen hun singles. Mad about you vond ik heel mooi. Maar het is toch niet iets waar ik naar luister.

Met welke muzikant zou je het liefst nog ’s samenwerken?

The Future Sound of London en Orbital. Twee fantastische groepen, die altijd innovatief bezig geweest zijn. Dat laatste vind ik altijd belangrijk bij muziek.

Van welke muzikant waarmee je samenwerkte was je tot nu toe het meest onder de indruk?

We hebben ooit enkele dingen gedaan met DAAU – onder andere This is for you op de vorige cd, waarvan ik echt onder de indruk was. In Rotterdam hebben we met hen opgetreden en dat was fantastisch. Live is DAAU fenomenaal goed.

Heb je ‘Red Dragon’, de nieuwe film rond Hannibal Lecter, al gezien?

Nog niet, maar de trailer ziet er alvast beter uit dan Hannibal. Dat vond ik een ontgoocheling na The Silence of the Lambs. Ik ga zeker kijken.

Wat is het laatste goede concert dat je zag?

Opnieuw Goldfrapp. Ik zag ze optreden in Brussel voor ik terugkeerde en kort daarna in Los Angeles. De Rephlex Tour die ik hier zag, vond ik ook heel sterk. Rephlex is het label van Aphex Twin, met allerlei waanzinnig vernieuwende groepen. Elke groep gebruikte een laptop als instrument. Heel simpel. Een beetje punk ook: ‘Dit is hoe wij muziek maken en daarmee basta. Wie het er niet mee eens is, kan onze rug op.’ Eén kerel zat op zijn knieën voor zijn laptop, met een brede glimlach op zijn gezicht. Fantastisch, vond ik dat. Het gaat nog altijd om het plezier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content