Agenda : Za 8/1/2011 – vr 14/1/2011

1

1 FILM CLAUDE CHABROL: RETROSPECTIEVE

12/1 tot 28/2, Cinematek, Brussel

‘Rien n’est sérieux, tout est tragique.’ Met Claude Chabrol – zeg maar de Franse Hitchcock – verloor de cinema vorig jaar een van zijn meest lucide regisseurs. Cinematek toont een laatste keer zijn films. (Foto: Les bonnes femmes) cinematek.be

2 FOTOGRAFIE ANDRÉ KERTÉSZ

Tot 6/2, Jeu de Paume, Parijs

Geen erg als u nog nooit van André Kertész hebt gehoord – u kunt niet álle Hongaarse fotografen kennen. Jeu de Paume geeft de wat vergeten pionier van de fotojournalistiek de verdiende aandacht. jeudepaume.org

3 EXPO LEOPOLDO POMÉS. VINTAGE PRINTS

Tot 22/1, Michael Hoppen Gallery, Londen

Hij fotografeerde stierengevechten voor Hemingway, trok Gabriel Garcia Márquez bij zijn doorbraak met Honderd Jaar Eenzaamheid en portretteerde kunstenaars als Eduardo Chillida en Antonio Saura: geen fotograaf die het naoorlogse Barcelona scherper wist vast te leggen dan Leopoldo Pomés. (Foto: Paralelo)

michaelhoppengallery.com

4 FILM JAPANSE MEESTERS

Tot 28/2, Flagey, Brussel

Het beste uit het Land van de Rijzende Zon van vroeger en nu. Maak kennis met acht Japanse meesters, van Yasujiro Ozu’s klassieker Banshun uit 1959 tot Hirokazu Kore-Eda’s grootstadsprookje Kuki Ningyo (foto) uit 2009.

flagey.be

5 EXPO GAGA EXPERIENCE. ART & FASHION

Tot17/1, Reflex Gallery, Parijs

De Immer Broekloze nodigt haar little monsters uit voor een volledige Gaga Experience, oftewel een expo van kledingstukken uit haar clips en kunstwerken waarin ze figureert. Gaga à gogo. myspace.com/reflexgallery

6 FOTOGRAFIE LONDON CALLING: THE CLASH BY ADRIAN BOOT

Tot 30/1, Proud Camden, Londen

London calling to the faraway towns! Sterfotograaf Adrian Boot laat de zachtere zijde zien van ‘The Only Band That Matters’ en toont en passant een topband op het hoogtepunt van zijn carrière.

proud.co.uk

7 EXPO MONDRIAAN/DE STIJL

Tot 21/3, Centre Pompidou, Parijs

Centre Pompidou haalt een stukje Nederlandse kunstgeschiedenis in huis met Piet Mondriaan en – geen idee hoe Fransen dát uitspreken – De Stijl. ‘Nieuwe, abstracte beeldtaal’ anno 1917.

centrepompidou.fr

8 CONCERT HAANTJES: BALIMURPHY

14/1, Rataplan, Antwerpen

Rataplan legde zijn oor te luister aan de andere kant van de taalgrens en ontdekte vier Waalse bands, die ze prompt in de concertreeks Haantjes – u begrijpt de titel – goten. Eerste in de rij: BaliMurphy, door hobbeldrums en mariachitrompetten voortgestuwde Franse folkpop.

rataplanvzw.be

9 FILM SIDNEY LUMET

Tot 27/2, Cinematek, Brussel

Van zijn debuut 12 Angry Men (foto) tot zijn recentste Before The Devil Knows You’re Dead: Cinematek toont een greep uit het ruime oeuvre van Sidney Lumet, met zijn 83 jaar de grand old man van de Amerikaanse cinema.

cinematek.be

10 CONCERT GRAFFITI 6

12/1, Botanique, Brussel

Fijne elektrofunkbritpop van Kylieproducer TommyD en singer-songwriter Jamie Scott (foto) – het soort muzikant dat er toch net iets te veel boysband uitziet om helemáál ernstig te worden genomen, maar dat terzijde. Voor liefhebbers van Mark Ronson.

botanique.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content