1. FILM JACQUES TOURNEUR

5/3 tot 16/4, Cinematek, Brussel

Het voor zich sprekende I Walked With A Zombie (foto), de Robert Mitchum-noir Out of the Past en de piratenfilm Anne of the Indies: Cinematek zoomt in op het veelzijdige en lang onderbelichte oeuvre van Jacques Tourneur.

cinematek.be

2. FOTOGRAFIE TOM VERBRUGGEN. 30 JAAR/30 FOTO’S

Tot 3/4, Zebrastraat, Gent

Muziekfotograaf Tom Verbruggen legde de afgelopen jaren het kruim van de – vooral Vlaamse – popscène op de gevoelige plaat vast, in 2009 nog goed voor de prestigieuze Lex van Rossen Award voor popfotografie. Zebrastraat toont in dertig foto’s hoe verdiend die was.

(Foto: Juliette and The Licks)

zebrastraat.be

3. FESTIVAL FORMAT: NTERNATIONAL PHOTOGRAPHY FESTIVAL

4/3 tot 3/4, Derby

Right Here, Right Now! Format 11, misschien wel Groot-Brittanniës grootste fotografiefestival, focust op straatfotografie – van Zhao Liangs poëtische portretten van het Chinese straatleven tot Amy Steins mensen-met-motorpech. (Foto: Woman and man from the series Thirteen, Katrin Koenning) formatfestival.com

4. FESTIVAL MIND THE BOOK

5-6/3, DeSingel, Antwerpen

Mind The Book, het nieuwe ‘internationale festival voor de geest’, wist voor zijn eerste editie Ingrid Betancourt, Robert Fisk en Umberto Eco te strikken – een vliegende start, zeg maar. Schrijvers en denkers en hun kritische bevraging van de maatschappij.

desingel.be

5. FOTOGRAFIE SOHEI NISHINO: THE DIORAMA MAP SERIES

Tot 2/4, Michael Hoppen Gallery, Londen

Tienduizend foto’s van ’s werelds grootste steden, handmatig genomen van op een honderdtal verschillende locaties in de stad, zorgvuldig met schaar en lijm in elkaar gepuzzeld. Vergeet Google View, lang leve de geografisch geherinterpreteerde stads-plannen van Sohei Nishino.

michaelhoppengallery.com

6. EXPO COLLAGES DE JACQUES PREVERT

Tot 10/4, Maison Europeenne de la Photographie, Parijs

Hij dichtte, werkte samen met Picasso, schreef films voor Renoir en Carné én vond blijkbaar ook nog de tijd om zich aan de collagekunst te laven. MEP zet de schijnwerper op een minder bekend aspect van Jacques Préverts carrière in zestig experimentele, knipogende collages. (Foto: Les Amants) mep-fr.org

7. FILM QUENTIN TARANTINO RETROSPECTIEVE

9/3 tot 22/4, Cinematek, Brussel

Niet zomaar de films die Quentin Jerome Tarantino regisseerde, maar ook die waar hij aan meewerkte, het scenario voor leverde of in meespeelde – dát noemen wij nu eens een volledige retrospectieve. Als toetje mag u zich verlekkeren op twee films van William Witney, actiefilmregisseur in de jaren 40 tot 60 en Tarantino’s stichtend voorbeeld. (Foto: Uma Thurman in Pulp Fiction) cinematek.be

8. FESTIVAL 23E JEUGDFILM-FESTIVAL

5-13/3, Cinema Zuid, Antwerpen, Cinema Lumière, Brugge

Wram! Zoof! Pow Pow! Van Tim Burtons Batman (foto) tot De Krokodillenbende: de 23e editie van het Jeugdfilmfestival staat helemaal in het teken van superhelden, met eregaste Nathalie Meskens als opperheldin. Weet u meteen wat te doen met uw kinders in de Krokusvakantie.

jeugdfilmfestival.be

9. FOTOGRAFIE NORBERT GHISOLAND

Tot 24/4, Botanique, Brussel

Veertig jaar lang vereeuwigde foto-grafiepionier Norbert Ghisoland de inwoners van de Borinage in hun meest plechtige en blije momenten. Een krachtig overzicht van een broodfotograaf en ‘antropoloog tegen wil en dank’.

botanique.be

10. C0NCERT BUFFALO TOM

6/3, AB, Brussel

Skins heet de jongste plaat van Buffalo Tom en zou de definitieve terugkeer van de meest melancholische der ninetiesrockbands moeten bestempelen. Het wordt alvast een warm weerzien met Bill Janovitz en de zijnen.

abconcerts.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content