AGENDA : ZA 14/5 – VR 20/5

1

1 FILM ROBERT BRESSON. RETROSPECTIEVE

18/5 tot 21/6, Cinematek, Brussel

‘Een film is geen spektakel: een film moet in de eerste plaats een stijl zijn.’ Cinematek blikt terug op het hoogst eigenzinnige oeuvre van Robert Bresson met onder meer Pickpocket (foto), Le Procès de Jeanne d’Arc en L’Argent. cinematek.be

2 FILM FILM EN KOUDE OORLOG

Tot 30/6, Cinematek, Brussel

Precies vijftig jaar geleden kende de Koude Oorlog zijn hoogtepunt met de Varkensbaai-invasie. Cinematek toont hoe Hollywood de crisis verzilverde in films als The Day The Earth Stood Still, The Third Man, Torn Curtain en veel meer.

cinematek.be

3 EXPO JORDI COLOMER. DE TOEKOMST/WHAT WILL COME

Tot 12/6, Bozar, Brussel; Tot 18/6, Argos, Brussel

De Catalaanse kunstenaar Jordi Colomer gaat op geheel eigen wijze aan de slag met het legendarische, nooit gerealiseerde en volstrekt utopische gebouw Phalanstère van Charles Fourier. Parallel toont Argos drie van Colomers films over de relatie tussen stedelijke ruimte en menselijke activiteit.

bozar.be

argosarts.org

4 CONCERT THE TELLERS

18/5, Vooruit, Gent

Zowat het grootste talent dat er beneden de taalgrens te ontdekken valt, helemaal verniet in het café van de Vooruit: u hebt werkelijk geen enkel excuus om níét naar The Tellers te gaan.

vooruit.be

5 FILM ZICHT OP SJANGHAI

Tot 19/6, Flagey, Brussel

Van Josef von Sternbergs Shanghai Express (foto) tot Ang Lees Lust, Caution: Sjanghai – amai amai – weet generatie na generatie’s werelds grootste cineasten te verleiden. Een levendig portret van een wereldstad in vier films. flagey.be

6 FOTOGRAFIE SHOT IN FLANDERS: JIMMY KETS

Tot 5/6, Stieglitz19 Art Photography, Antwerpen

Een Elvistatoeage op een vrouwenbeen, een aftands Vrijheidsbeeld langs een steenweg of een verdwaalde LAPD-politiewagen op een eroticabeurs: fotograaf Jimmy Kets doorkruist ons land op zoek naar sporen van de American way of life.

stieglitz19.be

7 FILM FRANK BORZAGE

Tot 26/6, Cinematek, Brussel

Samuel Fuller bestempelde hem als een van de grootste Amerikaanse regisseurs ooit, Michel Carné noemde zijn films meesterwerken, critici plaatsen hem op dezelfde hoogte als Howard Hawkes, en toch is de kans niet onbestaande dat u nog nooit van Frank Borzage gehoord hebt. Cinematek laat u uw schade inhalen met een retrospectieve met onder meer Seventh Heaven, A Farewell to Arms (foto) en Mannequin.

cinematek.be

8 FILM ASTRO BLACK MYTHOLOGY

15/5 tot 12/6, Cinema Nova, Brussel

‘I am… somebody!’ Cinema Nova duikt in de Afro-Amerikaanse cultuur met een lezing over het afrokapsel, de concertfilm Wattstax en de aliencult van The Brother From Another Planet.

nova-cinema.org

9 EXPO LES ETRANGES IMAGES D’YVES ULLENS

Tot 27/5, Cultureel Centrum Ukkel

Fotograaf Yves Ullens gooit de klassieke regels van de fotografie overboord en laat zich verleiden door wazige en bewogen foto’s. Portret van een zelfverklaard lichtspeurder.

ccu.be

10 CONCERT THE TALLEST MAN ON EARTH

20/5, Botanique, Brussel

Komt tijdens Les Nuits Botanique zijn nieuwe ep voorstellen: The Tallest Man On Earth, een van de meest verrassende live-acts van het voorbije jaar. De Zwödse Böb Dylån.

botanique.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content