AFSPRAAK IN RIO

Een nieuw gezicht in AFSPRAAK IN RIO: bokser DODJI AYIGAH.
Jorik Leemans
Jorik Leemans Freelancejournalist

Maandag 2/5, 20.40, Eén

Nu ook met een Belgische bokser.

Voor Afspraak in Rio, dat nu aan een nieuwe reeks afleveringen begint, volgt Luc Kempen al drie jaar enkele topsporters die knokken voor een ticket naar de Olympische Spelen, die in augustus in Rio de Janeiro plaatsvinden. Met name sporters die buiten die periode in de gemiddelde sportkatern steevast het onderspit moeten delven tegen alle voetbal- of wielernieuws. De reportagemaker is net terug van een tripje naar Rio, waar de Belgische vrouwelijke turnploeg zich op het olympische test event wist te plaatsen voor de Spelen.

LUC KEMPEN: Ik was er de enige Belgische journalist, terwijl het toch om een olympische kwalificatie gaat. De Nederlandse en Duitse media waren wel massaal aanwezig. We hebben het hier over een wereldsport, maar blijkbaar was die zondag de voetbalmatch Moeskroen-Standard belangrijker.

Hoe reageerden turnster Laura Waem en haar teamgenoten?

KEMPEN: Ik schrok ervan. We zijn Laura beginnen te filmen toen ze zestien was, waarmee ze meteen ook de jongste sporter uit Afspraak in Rio is. Stil was ze toen niet, maar ze moest wel wennen aan de camera’s. En zondagavond liep ze al dansend door de hal. (lacht) Misschien is dat wel eigen aan turners, omdat zij hun emoties zo onder controle moeten houden. Als je van een balk valt, moet je ook blijven lachen.

Waem zat ook al in de eerste reeks van Afspraak in Rio, maar er zijn ook enkele nieuwe gezichten, zoals bokser Dodji Ayigah en handbiker Jonas Van de Steene.

KEMPEN: Toen we aan de eerste reeks werkten, was mijn oog al op die jonge bokser uit Deurne gevallen. Boksen is, net als atletiek, zwemmen en turnen, een van de oer-olympische sporten. Ik wilde er dus graag een bokser bij. Ayigah zit in een lastig parket: voor een Belgische bokser is het niet evident om je te plaatsen. Het is al van 1992 geleden dat nog een Belgische bokser, Abdel Wahhabi toen, naar de Spelen ging.

Daarnaast zijn het ook Paralympische Spelen deze zomer. We hebben lang naar iemand gezocht die in aanmerking kwam, omdat ik wilde wegblijven van het clichésfeertje van passie en veel medeleven. Ik ben bij Jonas Van de Steene uitgekomen, een handbiker uit Lochristi. Toen ik hem voor het eerst ontmoette, had hij zo’n overtuigende blik, vol levenskracht en motivatie, dat ik dacht: dít is de man die we moeten hebben.

Je hebt maar liefst duizend dagen lang al die sporters gevolgd.

KEMPEN: Ik voel me uitverkoren dat dat kon. Wij zijn in de zomer van 2013 beginnen te filmen. Zo kun je echt in de huid van de sporters kruipen en laten zien dat het niet zomaar een rechte lijn van punt A naar punt B is. Ook de Spelen worden geen gemakkelijke klus. Een karrenvracht aan medailles gaan we niet halen, maar in Afspraak in Rio leer je toch wel een aantal Belgische deelnemers grondig kennen.

Mogen we ons de komende jaren verwachten aan Afspraak in Tokio?

KEMPEN: Bij mijn weten niet. (lacht) Ik weet niet of ik zo’n lange rit ooit nog ga doen. Duizend dagen, drie jaar lang: ik heb het wat onderschat. Het houdt je toch elke dag bezig: wat breng ik in beeld, wat niet? En je kunt niet alles gaan filmen. Het is redelijk slopend geweest.

JORIK LEEMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content