De vele gezichten van de nazi’s in de Hollywoodcinema: van baarlijk monster tot operetteschurk.

BERLIN CORRESPONDENT (1942).

Ve have vays to make you speak’. Gespierde nazi’s in hun nopjes tijdens een ondervraging. Zodra de Verenigde Staten in de Tweede Wereldoorlog stapten, maakte Hollywood aan de lopende band spionageprenten vol karikaturale antinazipropaganda. THE YOUNG LIONS (1958).

Marlon Brando als een blond geverfde Nationalsocialist die moeite heeft met de barbarij van het Derde Rijk. Tijdens de Koude Oorlog begonnen Amerikanen te twijfelen of ze in WO II niet tegen de verkeerde vijand hadden gevochten en kwam Hollywood met de nobele nazi op de proppen. MARATHON MAN (1976).

Neen, een bezoekje aan de tandarts was nooit nog hetzelfde nadat de Teutoonse oorlogsmisdadiger Laurence Olivier de student Dustin Hoffman over zijn verdwenen diamantschat aan de tand voelde – ‘ Iz it Zafe?‘. THE NIGHT PORTER (1974) .

Kampslachtoffer Charlotte Rampling brengt het Sieg Heil!-saluut in een van de Europese kunstfilms die in de jaren 70 het nazisme als een speeltuin voor sadomasochistische kicks zagen en een nieuw subgenre creëerden: concentratie camp. WHICH WAY TO THE FRONT (1970).

In de traditie van Charlie Chaplin in The Great Dictator zette ook komiek Jerry Lewis de nazi’s voor schut in een klucht over een persoonsverwisseling. INDIANA JONES AND THE LAST CRUSADE (1989). SCHINDLER’S LIST (1993).

Steven Spielberg schaamde zich dood dat hij met zijn olijke operettenazi’s uit het derde Indiana Jones-avontuur zijn steentje had bijgedragen tot de trivialisering van de Holocaust. Als reactie maakte hij dan maar Schindler’s List, met Ralph Fiennes als de commandant van het uitroeiingskamp die bij het rigoureus uitvoeren van de ‘ Final Solution’ door een verkoudheidje wordt gehinderd. HANGMEN ALSO DIE (1943).

Fritz Lang was een van de uit Duitsland gevluchte regisseurs die in hun Hollywoodfilms de misdaden van het natio-naalsocialisme aan de kaak stelden, zoals in deze prent over de aanslag op Reinhard Heydrich, de sadistische Reichsprotektor van Tsjechië.

(P.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content