Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

ALL THAT JAZZ – Jazzy riedels à la Django Reinhardt, waitsiaanse orgeltjes en een paar versregels van Hugo Claus: Absynthe Minded heeft er een wonderlijke plaat mee samengesteld.

Absynthe Minded

Rock

EMI

Telkens wanneer wij schoon genoeg hebben van die hele verdomde Belpopscene – iemand het danceproject van Koen Buyse al gehoord? – mogen wij ons graag optrekken aan groepen als Absynthe Minded. Vijf authentieke zielen met verfrissende ideeën die eens níét om de haverklap in de fauteuil van een of ander leutig televisieprogramma aanschuiven: wij vinden dat een verademing.

Absynthe Minded haalt zijn inspiratie bovendien uit stijlen en genres die in geen lichtjaren meer en vogue zijn geweest, maar beschikt gelukkig wél over het onweerlegbare talent om dat alles in zwierige popsongs te verpakken. Hun dartele drie-minuten-songs vallen met die van geen enkele andere Belgische band te vergelijken. Probeer hier te lande één groep te vinden die er zulke inventieve en originele invloeden op na houdt en u zal – zoals Helmut Lotti na zijn laatste zeilvakantie – van een kale reis terugkomen. Of kent ú veel zangers die, zoals Bert Ostyn, een aanstekelijke ballad als Envoi verzinnen door een gedicht van wijlen Hugo Claus te vertalen? Ha!

Op hun vierde worp zwalpen de Gentenaren gemoedelijk tussen jolige gypsy jazz, luie folkpop en groovy jazzrock. Veel jazzy muziekjes dus, maar Absynthe Minded weet: jazz en spoed zijn zelden goed. En dus nemen hun songs, zoals het door hese trompetten voortgestuwde Paramount en de ijle pianoballad Oh! The Longing, alle tijd om de vleugels open te slaan alvorens de luisteraar genoeglijk zwerkwaarts te tillen.

Toch is het merendeel van de songs hier van een kwieke cadans voorzien. Opener If You Don’t Go, I Don’t Go huppelt Django Reinhardt en Stephane Grapelli achterna. Multiple Choice is een jachtige roadsong die aan de Island-trilogie van Tom Waits doet denken. En Moodswing Baby, net als single Heaven Knows een tot heupwiegen aanzettende ballad, looft de wispelturigheid van de vrouw met een knipoog naar Duke Ellington: ‘It don’t mean a thing if it ain’t got that swing.’

Dat doet er ons aan denken: hadden wij al gezegd dat de nieuwe Absynthe Minded swingt als een tiet?

DOWNLOAD

Heaven Knows

Papillon

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content