Film: *** Extra’s * (Boomerang)

Alejandro Amenábar trok met zijn stijlvol debuut Tesis en met Abre Los Ojos de aandacht van Tom Cruise. Cruise coproduceerde Amenábars The Others en zijn toenmalige eega (Nicole Kidman) nam de hoofdrol voor haar rekening. Met zijn nieuwe vlam Penelope Cruz speelt hij nu in de remake van Abre Los Ojos: Vanilla Sky (zie bladzijde 75).

In de eerste scènes van Abre Los Ojos ontwaakt het hoofdpersonage Cesar twee maal. De eerste keer verlaat hij zijn woning en rijdt hij door een doods Madrid. Bij het tweede ontwaken lijkt alles normaal. Amenábar zaait tot de finale verwarring door droom en werkelijkheid naadloos in elkaar te laten lopen. De kijker achterhaalt nooit wat fictie is en wat realiteit, in een plot die je nooit vaste grond onder de voeten geeft.

Abre Los Ojos kan worden bekeken als een moderne variant op het verhaal van Job. Cesar verliest (letterlijk) zijn gezicht, hét attribuut waarmee hij in het zakenleven en bij de vrouwen succes oogst. Hij verbergt zijn mislukte facelift achter een masker. Amenábar citeert gretig enkele klassiekers uit het huivergenre. Parodiëren doet hij evenwel nooit. Cesar (niet toevallig ook de naam van de slaapwandelaar uit Wienes Das Cabinet des Dr. Caligari) is achter zijn masker even verliefd als The Phantom of the Opera en Amenábar doet Penelope Cruz eenzelfde metamorfose ondergaan als Kim Novak in Vertigo. Zijn glaciale en gestileerde mise-en-scène komt in de digitale transfer uitstekend tot zijn recht. Het bonusmateriaal bestaat slechts uit enkele trailers, de teaser en een muziekclip.

Piet Goethals,

dvd:The Man Who Cried (Columbia Tristar) van Sally Potter. The French Lieutenant’s Woman (Fox) van Karel Reisz. Quills (Fox) van Philip Kaufman.

Koopvideo:Proof of Life (Warner) van Taylor Hackford.

Jean Vigo heeft zelf nooit zijn enige lange speelfilm gezien: hij stierf op 29-jarige leeftijd tijdens de montage van L’Atalante. Deze film uit 1934 werd vervolgens door Gaumont duchtig ingekort; pas vele jaren later werd L’Atalante gerestaureerd, aan de hand van Vigo’s notities. L’Intégrale Dvd Jean Vigo offreert naast de lange versie van deze klassieker met Michel Simon ook twee kortfilms van Vigo en de revolutionaire halflange film Zéro de conduite. Het volledig gerestaureerde complete werk is aangevuld met getuigenissen en nieuwe en oude documenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content