Ze brak in 2004 door met het Australische tienerdrama Somersault, scoorde bijrollen in Ridley Scotts A Good Year en Shekhar Kapurs Elizabeth: The Golden Age en flankeerde wijlen Heath Ledger in de junkieromance Candy. In Bright Star incarneert ze de muze van opperromanticus John Keats. Maak kennis met een stralende ster in wording: Abbie Cornish (27).

Je kende Keats’ gedichten vanbuiten toen Jane Campion je belde?

Cornish: Euhm, ik kende zijn naam nog van op school, maar had niets van hem gelezen en wist niets over zijn turbulente leven. Gelukkig hielp Wikipedia me uit de nood toen Jane me voor het eerst belde. (Lacht) Daarna heb ik wel zijn biografie en zijn dichtbundels gelezen.

Spreken die romantische gedichten jonge mensen als jou nog wel aan?

Cornish: Absoluut. Ik kan Bright Star voorlezen aan mijn kleine zusje en zelfs die zal begrijpen waarover het gaat. Keats weet op een heel directe en intense manier met de lezer te communiceren. Hij smijt zich als een rapper en gaat in de clinch met grote thema’s als liefde, lijden en dood. Vandaar dat zijn werk tijdloos en universeel is. Ik ben er zeker van dat zijn poëzie ook veel jongeren van nu kan aanspreken, als je hen er maar mee confronteert. Keats is de Jeff Buckley van zijn tijd. Of de Thom Yorke, al leeft die laatste gelukkig nog. (Lacht)

Je carrière bloeit, maar veel films draai je niet.

Cornish: Ik ben kieskeurig. Het script en de rol moeten me interesseren. En vooral: de regisseur moet goed zijn. Ik heb al verschillende, lucratieve Hollywoodprojecten geweigerd omdat ik liever in een kleinere film over een interessant onderwerp speel dan dat ik snel geld meegraai in een blockbuster. Voor Stop-Loss – een drama over de Irakoorlog – heb ik twee dure projecten laten schieten, maar ik wilde absoluut de kans grijpen om iets over die vreselijke oorlog te zeggen. Die film zal de oorlog niet beëindigen, maar zal mensen er wel over doen nadenken.

Wordt ‘Sucker Punch’, je volgende film, een blockbuster?

Cornish: Normaal wel. Maar die kon ik echt niet weigeren. Het is de nieuwe film van Zack Snyder die 300 en Watchmen heeft gemaakt. Het is een wilde, retrofuturistische fantasythriller met een volledig vrouwelijke cast en gaat over vijf meiden die in de fifties uit een psychiatrische instelling ontsnappen. Je kunt de plot nog het best samenvatten als Alice in Wonderland met machinegeweren. What’s there not to love?(Lacht)

(D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content