A$AP Rocky vs. Donald Trump

© Getty Images for Diamond Ball

De Amerikaanse rapper kwam het voorbije jaar verschillende keren in het vizier van de president. Het relaas van een ontluikende vriendschap. Althans, van één kant.

30 juni

Asap Rocky is in Zweden om er op te treden op een festival. Terwijl hij samen met zijn crew door Stockholm slentert, belandt hij in een gevecht.

1 juli

Op Reddit circuleert beeldmateriaal waarop te zien is hoe enkele mannen, onder wie Asap Rocky, een jongen aanvallen die later wordt geïdentificeerd als de negentienjarige Mustafa Jafari.

2 juli

De rapper deelt zelf enkele filmpjes van voor het gevecht op Instagram waaruit blijkt dat Jafari en een vriend Rocky’s crew achtervolgen en lastigvallen, ondanks verschillende waarschuwingen.

3 juli

Asap Rocky en twee mensen uit zijn entourage worden gearresteerd.

9 juli

Een groep die zichzelf #JusticeForRocky noemt start een petitie om de rapper vrij te krijgen na geruchten over de ‘onmenselijke condities’ waarin hij moet leven. Sterren als Tyler, the Creator, Nicki Minaj en Travis Scott betuigen hun steun aan de rapper.

10 juli

Verschillende concerten, waaronder die op Dour en Tomorrowland, worden afgelast.

19 juli

President Trump bemoeit zich. Op aandringen van ‘zijn vrienden binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap’ en Kanye West en Kim Kardashian probeert hij de rapper vrij te krijgen – of dat beweert hij toch. Hij neemt contact op met de Zweedse premier en stelt voor om Rocky’s borgsom te betalen. Het land laat weten dat er bij hen niet zoiets als een borgsom bestaat en iedereen er gelijk is voor de wet.

25 juli

Asap Rocky wordt officieel aangeklaagd voor mishandeling.

Trump tweet dat Zweden ‘de Afro-Amerikaanse community in de VS tekortdoet’ en zich beter kan bezighouden met echte criminaliteit. Hij gebruikt daarbij de hashtag #FreeRocky.

30 juli

Het proces begint. De rapper pleit onschuldig. Trump stuurt diplomaat Robert O’Brien naar Zweden om het proces bij te wonen.

31 juli

O’Brien waarschuwt Zweden in een brief voor de negatieve consequenties die zullen volgen indien de rapper niet wordt vrijgelaten.

2 augustus

Asap Rocky keert in afwachting van het verdict terug naar de VS. Hij bedankt fans, vrienden, managers, advocaten en label voor alle steun. Trump wordt niet vermeld.

Trump tweet: ‘It was a Rocky Week, get home ASAP A$AP!’

14 augustus

De rapper wordt schuldig bevonden en krijgt twee jaar voorwaardelijk.

22 augustus

Trump wacht nog steeds op een dankwoord van Asap Rocky. Diens manager had naar verluidt immers beloofd: ‘Als een seriemoordenaar Rocky uit de gevangenis krijgt, zou ik er geen probleem mee hebben om die seriemoordenaar te bedanken.’ In plaats daarvan negeert de rapper de sms’jes van de president. Volgens zijn crew omdat hij rust nodig heeft. ‘Ghosten’ heet dat in de datingwereld.

20 november

De naam Asap Rocky valt verschillende keren tijdens het impeachmentonderzoek naar Trump. Zo zou ambassadeur Gordon Sondland de president tijdens een telefoongesprek over Oekraïne hebben geadviseerd om te wachten tot de rapper veroordeeld was, zodat hij nadien de ‘racismekaart’ kon uitspelen en Rocky bij thuiskomst opwachten met een (al dan niet figuurlijke) tickertapeparade.

Ondertussen

Asap Rocky ontwerpt uniformen voor de Zweedse gevangenissen om op die manier iets terug te geven aan de gevangenen. Hij heeft Trump nog steeds niet bedankt.

A$AP Rocky vs. Donald Trump
© WireImage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content