9/11: THE DAY THE WORLD CHANGED – THE FALLING MAN

20.50 EN 22.50 – CANVAS

Naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de aanslagen op elf september 2001 brengt Canvas twee documentaires op het scherm over de gebeurtenissen op die verdoemde dinsdagochtend. De BBC-film 9 /11: The Day The World Changed is een reconstructie van de aanslagen vanuit het standpunt van een aantal mensen die op die fatale dag aan het werk waren in de twin towers. Aan de hand van hun eigen getuigenis (als ze het geluk hadden om te overleven), die van hun familie, van de hulpverleners en van officiële verslagen toont de documentaire hoe hun wereld die dag door elkaar werd geschud. De tweede documentaire The Falling Man vertelt het verhaal achter een van de beroemdste en meest verontrustende beelden die 9/11 heeft voortgebracht. Al snel na de inslag van het eerste vliegtuig begonnen mensen die gevangen zaten in de bovenste verdiepingen van de toren naar beneden te springen. Deze ‘jumpers’, zoals ze werden genoemd, verkozen een snelle dood (al is snel relatief: de val duurde gemiddeld zowat 10 seconden) boven de pijn van vuur, hitte of rook.

Een van de jumpers werd op foto vastgelegd door Richard Drew, een AP-fotograaf die die dag toevallig in zuidelijk Manhattan aanwezig was. Omdat Drews beeld zo sereen en ijzingwekkend was, stond het de volgende dag in zowat elke krant van de Verenigde Staten. De redacties kregen ’s anderendaags echter zoveel verontwaardigde reacties binnen dat de foto daarna nooit meer ergens is afgedrukt. Beelden van de jumpers werden taboe in nieuwsuitzendingen of artikels omdat de hoofdrolspelers zo’n onvoorstelbare wanhoop met zich meedragen. (Zoals Remco Campert schreef: ‘Mensen springen uit ramen om iets eerder bij hun dood te zijn. Ik wou dat ik geen televisie had om dit allemaal te zien.’) Al is Drew – toevallig ook de fotograaf die de beroemde foto van de stervende Bobby Kennedy nam – het daar zelf niet mee eens: ‘Ik heb niet de dood van deze persoon vastgelegd,’ vertelde hij later, ‘maar een deel van zijn leven. Hij had zelf beslist om te springen, en het is die keuze die ik bewaard heb.’

Dodge City **** Michael Curtiz, VS 1939. Een dilettante stilist noemden ze Curtiz, de regisseur van Mildred Pierce en Casablanca. Zijn hang naar visuele perfectie is ook te merken in zijn heroïsche actiespektakels zoals de Errol Flynn-swashbuckler Captain Blood of dit weergaloze epos, de eerste western van Flynn. De weelderige Technicolorkleuren van cameragenie en pionier Ray Rennahan toveren deze Warner Broskijk op de Wyatt Earplegende om tot een weergaloos viriel spektakel waarin ook Olivia de Havilland als de dochter van een krantenuitgeefster flink haar mannetje staat (14.30 – BBC 2). Un couple épatant ** Lucas Belvaux, FR 2003. Een speelse farce als het eerste deel van een unieke trilogie, drie films in verschillende stijlen met ongeveer dezelfde cast, over dood, verslaving en verzet. Zie 12/9 voor een uitgebreide bespreking (20.40 – Arte). 11’09″01 – September 11 *** Elf minuten, negen seconden en een beeldkader: dat waren de regels waar elf internationale filmmakers, van de Iraanse Samira Makhmalbaf tot Burkinees Idrissa Ouedraogo, zich aan moesten houden voor deze ongelijkmatige maar fascinerende kijk in meestal hun eigen achtertuin op het trauma van de aanslag op het World Trade Centre (22.15 – Arte). Miss Belgian Beauty 2007 Nieuwe reeks van de docusoap over het leven achter de schermen van een missverkiezing (20.20 – VT4) Alles Te Koop Documentaire over de vreemdste advertenties op websites als eBay of Marktplaats (23.10 – Ned2)

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content