8. Twin Peaks [seizoen 3]

Zelfs voor David Lynch heel erg David Lynch.

In aflevering twee van dit derde seizoen kijkt Agent Cooper toe hoe een eenarmige man rond een knisperende, elektrisch geladen boom met een vlezig gezwel schuifelt. ‘Something’s wrong’, zegt de eenarmige man – achterstevoren. ‘My doppelganger’, antwoordt de boom.

Zelfs voor David Lynch is dat heel erg David Lynch.

Twin Peaks 3 is een seizoen dat de komende maanden nog moeiteloos kan stijgen of dalen in deze top 10. Na vier afleveringen is het nog volstrekt onduidelijk waar Twin Peaks naartoe wil en hoe de reeks ooit zo veel personages en verhaallijnen aan elkaar gaat knopen. Is wel al zeker: Lynch schept er een sardonisch genoegen in om de trouwe Dale Cooper-fans de kast op te jagen. De kijker die met een behaaglijk gevoel klaarzat voor meer koffie, taart, bossen en de occasionele dwerg kreeg in de pilot meteen twee uur digitaal beeldexperiment, narratieve willekeur en metacommentaar op deze reboot gereserveerd.

Zelf beweert Lynch dat hij het seizoen als één lange film ziet – en dat je Twin Peaks 3 ook zo moet beoordelen. Het soort klassieke promopraat waar we u normaal niet mee lastigvallen, alleen: David Lynch heeft op dat vlak net iets meer krediet. De vraag gaat zijn met wat voor film hij straks eindigt: met 18 uur Mulholland Drive, een sferische filmpuzzel die de kijker uitdaagt? Of met 18 uur Inland Empire, een plotloze kunstfilm met pratende konijnen? In het eerste geval stijgt Twin Peaks nog een plek of drie in dit lijstje. In het tweede houden wij het nog maximaal twee afleveringen vol.

Niemand heeft nood aan 18 uur Inland Empire.

Te zien in Play More en dit najaar op Vier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content