Van Kryptonese wees tot intergalactische beschermengel die een oogje in het zeil houdt op Aarde: Superman is al bijna 70 jaar eeuwig jong en onkwetsbaar. De chronologie van een stalen legende in blauwe maillot.

Juni 1938

Na jaren brainstormen, gommen en schaven – Superman als superterrorist die het op de VS heeft gemunt blijkt niet zo’n goed idee – wordt de benevolente Man van Staal definitief gelanceerd door scenarist Jerry Siegel en tekenaar Joe Shuster in Action Comics no.1. Beiden krijgen 130 dollar voor hun harde labeur én hun auteursrecht. Tegenwoordig betaal je rond de 450.000 dollar voor een ongekreukt exemplaar, terwijl de boekjes indertijd tien cent kostten.

1939

Superman blijkt populair en krijgt zijn eigen stripreeks.

1940

Het radio-programma The Adventures of Superman begint aan een 11-jarige carrière in de Amerikaanse ether, met de stem van Clayton ‘Bud’ Collyer. Ondertussen legt Lex Luthor in aflevering 23 van de Action Comics-reeks de geëmigreerde Kryptonees voor het eerst het vuur aan de schenen.

1941

Animatiemogol Max Fleischer, wiens studio eerder Betty Boop en Popeye op het witte doek introduceerde, brengt de eerste Superman-tekenfilm in de bioscoop. Het kortfilmpje wordt prompt beloond met een Oscarnominatie, waarop Fleischer nog eens 16 nieuwe afleveringen bestelt.

1947

Siegel en Shuster voelen zich in de zak gezet en spannen een proces aan tegen DC Comics. Ze eisen het copyright terug, plus 5 miljoen dollar voor het inmiddels geleden inkomstenverlies. De rechter verwerpt hun eis, waarop het malcontente duo een jaar later dan maar een deal ter waarde van 100.000 dollar ondertekent in ruil voor alle rechten op Superman en Superboy.

1948

Superman maakt zijn live-actiondebuut in de bioscoop in de eerste van twee filmfeuilletons met danser Kirk Alyn. De eerste – toepasselijk Superman gedoopt – telt vijftien episodes en wordt in 1950 vervolgd met het aanzienlijk minder succesvolle Atom Man versus Superman.

1952

De tv-serie The Adventures of Superman, met B-ster George Reeves in de titelrol, verovert tv-kijkend Amerika en houdt dat 104 afleveringen vol.

1959

Anderhalf jaar na het beëindigen van zijn tv-reeks wordt de 45-jarige George Reeves dood teruggevonden met een kogelgat in zijn lijf, dat kennelijk toch niet van staal is. Zelfmoord volgens het autopsierapport, maar geruchten over een passionele moord steken algauw de kop op, wat in 2006 leidt tot de mystery-thriller Hollywoodland met Adrien Brody, Diane Lane en Ben Affleck in de rol van de onfortuinlijke cultheld (ook binnenkort in de bioscoop).

1966

Alsof een volwassen vent in blauwe maillot en rode zwembroek nog niet campy genoeg is, opent de musical It’s a Bird, It’s a Plane, It’s Superman op Broadway. De show wordt na 128 voorstellingen afgevoerd, al blijven de hitnummers Pow! Bam! Zonk! en It’s Super Nice bij de slachtoffers nog jaren nagalmen.

1974-1975

Producers Alexander en Ilya Salkind kopen de rechten op Superman en beginnen met de preproductie van Superman: The Movie. Marlon Brando wordt gecast als Supermans vader Jor-El; Gene Hackman tekent voor de rol van slechterik Lex Luthor en James Bond-veteraan Guy Hamilton wordt in de regiestoel gedropt. Wanneer de Salkinds besluiten om niet in Italië maar in Engeland te draaien, hoepelt Hamilton, op de vlucht voor de Britse belastingen, weer op, waarop Richard ‘ The Omen‘ Donner hem komt vervangen. De Salkinds dromen luidop van Robert Redford als leading man, maar ontwaken abrupt als Donner de volslagen onbekende soapacteur Christopher Reeve kiest.

1975

Het juridische gedoe met Siegel en Shuster wordt definitief beslecht in een nieuw akkoord met Warner Communications, nu eigenaar van DC Comics. De zwaar zieke Siegel, van ellende inmiddels ambtenaar geworden, en de volledig blinde Shuster, die nog maar even weinig met de stripbiz te maken heeft, krijgen zolang ze leven elk jaar 20.000 dollar én de vermelding van hun naam voorafgegaan door ‘created by’ op alle Superman-stripverhalen, -tv-series en -films. Geschatte waarde van de Superman-cataloog: zo’n één miljard dollar.

Maart 1977

De opnames van de Superman-film worden gestart en zullen uiteindelijk 19 maanden duren, aangezien er meteen ook verschillende scènes van de sequel worden ingeblikt.

28 maart 1977

Marlon Brando verschijnt op de set.

18 april 1977

Marlon Brando verlaat de set en rept zich naar de bank om er zijn cheque ter waarde van 3,7 miljoen dollar te innen. Een rekensommetje leert dat Brando daarmee zo’n 400.000 dollar opstrijkt per minuut dat hij in de film te bewonderen valt. Mét witgrijze pruik, dat wel.

1978

Als promotiestunt publiceert DC de speciale editie ‘Superman versus Muhammad Ali’ op tabloidformaat, waarin de grootste bokskampioen aller tijden de Man van Staal als vanzelfsprekend knock-out mept.

December 1978

De film die 55 miljoen dollar heeft gekost gaat in première en brengt uiteindelijk 134 miljoen in het laatje, een record voor Warner. Slechts zeven films deden tot dan toe beter.

1981

Superman 2 wordt uitgebracht. Richard Lester staat als enige regisseur op de credits vermeld, ondanks de substantiële bijdragen van Richard Donner, die meteen na de release van de eerste film door de Salkinds werd ontslagen.

1983

Superman 3 komt uit, met komiek Richard Pryor in de bijrol van stuntelende computernerd Gus Gorman.

1984

Supergirl doorklieft het luchtruim in een bioscoop bij u in de buurt maar duikt kennelijk al even snel terug haar Kryptonese keuken in.

1987

Superman IV: The Quest for Peace wordt uitgebracht door Warner, hoewel de film werd geproduceerd door het noodlijdende B-filmatelier Cannon Films. Totale opbrengst: een schamele 15,6 miljoen.

1988

Superman prijkt op de cover van Time Magazine naar aanleiding van zijn 50e verjaardag. In een poging om de slabakkende verkoopcijfers te counteren heeft DC Comics ironisch genoeg net de lopende productie van stripverhalen stopgezet en het personage hertekend.

Juli 1992

Striptekenaar en geestelijke vader van Superman Joe Shuster overlijdt op zijn 78e.

Januari 1993

Superman ‘sterft’ in het met veel bombarie aangekondigde januari-nummer ( Superman no. 75), dat zes miljoen keer over de toonbank gaat. Acht maanden later treedt hij in de voetsporen van andere superhelden als Lazarus en Bobby Ewing en wordt hij terug tot leven gewekt.

1993

Tv-zender ABC lanceert Lois and Clark: The New Adventures of Superman, dat aanvankelijk weinig indruk maakt. Desalniettemin delen Dean Cain en Terri Hatcher vier reeksen lang lief en leed als Clark Kent en Lois Lane.

1995

Christopher Reeve valt van zijn paard, breekt zijn rug en belandt voorgoed in een rolstoel.

28 januari 1996

Schrijver en Superman-bedenker Jerry Siegel ruilt op 81-jarige leeftijd het tijdelijke voor het eeuwige.

1996

Clark Kent en Lois Lane stappen in het huwelijksbootje, zowel in de tv-serie op ABC als in de stripverhalen van DC Comics.

1996

Slackerprofeet Kevin ‘Clerks’ Smith wordt ingehuurd door Warner en producent Jon Peters om een scenario voor een vijfde bioscoopfilm neer te pennen. Voorziene release van Superman Reborn – later: Superman Lives: zomer 1998.

1997

Tot afgrijzen van de diehard-fans wordt Nicolas Cage (’te oud’, ’te bekend’, ’te weird’) gestrikt voor de hoofdrol, terwijl Tim Burton hem mag regisseren. Smiths script – waarin Superman niet eens kan vliegen maar ondertussen wel de strijd aanbindt met een reuzenspin en een homoseksuele robot – wordt niet geheel onbegrijpelijk meteen naar de prullenbak verwezen.

1997

DC stopt Superman in een compleet nieuw jasje, inclusief blauwe huid en nieuwe, op elektriciteit gebaseerde superkrachten. De fans zijn allesbehalve onder de indruk en een jaar na zijn make-over keert de inmiddels 60-jarige superheld in zijn ouwe vel terug als Superman Classic.

1998

Het budget voor Superman Lives – waarin Superman zijn krachten put uit zonnestralen – loopt op tot een astronomische 190 miljoen dollar, waarop Warner besluit het project tijdelijk op te bergen en voortaan goedkoper toiletpapier te gebruiken.

2001

De Teutoonse pantserregisseur Wolfgang ‘Troy’ Petersen plant een frontale aanval op de goede smaak met zijn ‘Batman versus Superman’-project, terwijl McG – de man achter het hysterische Charlie’s Angels – wordt ingehuurd voor een Superman-film naar een scenario vol bizarre plottwists van tv-goeroe J.J. Abrams ( Alias, Lost). Uiteindelijk opteert Warner voor de tweede piste.

2001

De tv-serie Smallville maakt zijn debuut op het Warner Bros-kanaal en wordt meteen een van hun populairste en meest gewaardeerde programma’s. De reeks met Tom Welling als Clark Kent in tienervariant houdt het vijf seizoenen en 110 afleveringen vol en is daarmee de langst lopende Superman-serie.

2002

McG bladert in zijn agenda en bemerkt dat de opnames van Charlie’s Angels: Full Throttle die van Superman overlappen. Brett Ratner ( Rush Hour, Red Dragon) vervangt hem en stuurt in een vlaag van hybris meteen vakantiekaartjes naar vrienden en familie met zijn gezicht bovenop het lijf van Superman gekleefd.

2003

Ratner geeft er de brui aan wanneer Warner de geldkraan dichtdraait – het budget schommelt inmiddels rond de 240 miljoen – en zijn leading man – de onbekende soapacteur Matthew Bomer – wordt gewraakt. Komt ervan als je eerst Rush Hour maakt en pas daarna je eisen stelt.

2004

McG keert terug, maar kiest vanwege zijn vliegangst al even snel weer het hazenpad wanneer Warner eist dat de film, om de kosten te drukken, in Australië wordt gedraaid. Vervolgens wordt Bryan Singer, inmiddels bezig is met een remake van de sf-klassieker Logan’s Run, weggeplukt bij de X-Men-franchise en tot regisseur gepromoveerd, terwijl het script in handen komt van diens X-2-scenaristen. Op aanraden van Richard Donner kiest Bryan Singer voor een onbekende soapacteur als de nieuwe Man van Staal, in casu de 24-jarige Christopher Reeve-lookalike Brandon Routh.

2004

Christopher Reeve overlijdt op 52-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Oktober 2005

Nicolas Cage – duidelijk een rabiate Superman-fan (en nog enthousiaster coke-consument) – doopt zijn nieuwe zoon Kal-El, naar Supermans geboortenaam.

30 juni 2006

Superman Returns – kostenplaatje: 250 miljoen dollar – bereikt eindelijk de Amerikaanse bioscoop.

© Premiere. Vertaling en bewerking: Dave Mestdach

Copyright Premiere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content