In een oververzadigd Belgisch muzieklandschap waarin té veel groepen als een afkooksel van Arcade Fire, The Raconteurs of Coldplay klonken, kwam dit jaar plots een Kortrijks vijftal op de proppen met een hoop branie en een volstrekt unieke klank dat wij met nagenoeg niets kunnen vergelijken. Dat Balthazars geluid ook nog eens tien nummers en één intro lang kan boeien, maakt dat over de Beste Belgische Plaat dit jaar weinig discussie is. Handjes op elkaar voor Applause!

Jinte Deprez: Nochtans maakten we ons wat zorgen na de release. De geschreven pers was wel positief, maar de single was geen hype op StuBru en dan lijkt het wat stil te vallen. We zijn blijkbaar niet zo goed in het kiezen van onze singles. (Lacht) Nu, ik denk dat wel allemaal wisten dat het een groeiplaat was. De vraag was alleen of we de kans zouden krijgen om te groeien.

Die kans hebben jullie zelf afgedwongen door zowat overal te lande te spelen. Het leek wel alsof jullie deze zomer iedereen persoonlijk wilden overtuigen.

Deprez: Het was de bedoeling dat we alleen de grote optredens zouden doen, maar die strategie is blijkbaar ergens verwaterd. ( Lacht) Ik heb het pas nog geteld: sinds maart hebben we al meer dan zeventig keer gespeeld in België en Nederland. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Met die drie MIA-nominaties merk je dat plots veel meer volk mee is.

Hebben zich al als fan ge-out: Michaël Borremans, die jullie volgende clip zal opnemen, de jongens van Local Natives en Tom Barman. Die laatste wil jullie zelfs met dEUS mee op tournee nemen.

Deprez: Barman heeft zich zelfs publiekelijk geuit. Op een concert riep hij na Boatman dat we het nog een keer moesten spelen, blijkbaar omdat hij het zo goed vond. (Lacht) En wat die tour betreft: het zal er van afhangen wanneer hun plaat uitkomt. Het zou mooi zijn, natuurlijk.

De opvolger van ‘Applause’ is zo goed als af, hebben we ons laten vertellen. Wanneer mogen we die verwachten?

Deprez: De bedoeling was het voorjaar van 2011, maar dat is nu uitgesteld door de Europese release van Applause. We hebben nu een Engelse booker, de gast achter onder meer Editors, Cold War Kids en The Raveonettes – de juiste man voor ons dus om internationaal iets te proberen. En dat krijgt voorrang.

NAAST BALTHAZAR SCHITTEREN VOLGENDE ARTIESTEN IN KNACK FOCUS’ ULTIEME BELPOP 10 VAN 2010:

Balthazar

The Van Jets

Drums Are For Parades

Aeroplane

Mintzkov

Amatorksi

Jan Swerts

Stromae

Kiss The Anus Of A Black Cat

The Go Find.

(G.Z.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content