6. Star Trek: Discovery

qaleghqa’mo’ jIQuch!

Is dat Klingon hierboven? 😕 Klingon voor ‘long time no see’, om precies te zijn. Twaalf jaar na Enterprise vindt Star Trek zichzelf opnieuw heruit met Discovery, de zevende tv-reeks in de franchise, die overigens niks met de recente JJ Abrams-reboot te maken heeft. Geen Spock, Data of Uhura dus: Discovery speelt zich af tien jaar voordat Captain Kirk met de Enterprise vertrok in de originele serie. Een nieuw schip en nieuwe personages dus, al blijft de ideologie wel hetzelfde: ook in 2256 blijkt Star Trek een toonbeeld van vooruitgangsdenken. Met Sonequa Martin-Green krijgt de Discovery een zwarte, vrouwelijke luitenant-commandant; Anthony Rapp speelt het eerste openlijk homoseksuele personage in de franchise. De reboot kreeg zowaar kritiek omdat er te weinig blanke, mannelijke, heteroseksuele personages in zitten. Het is eens iets anders.

Ik ben geen trekkie. Moet dit mij interesseren? 😕 Misschien wel. Star Trek is geëvolueerd. Discovery is geen verzameling losstaande afleveringen meer: de verhaallijnen lopen een volledig seizoen door. En was het de schrijvers van de vorige shows contractueel verboden om Starfleet-leden ruzie met elkaar te laten maken of in een negatief daglicht te stellen – álles voor het vooruitgangsdenken – dan is die regel met Discovery voor het eerst weggevallen. Al moet het gezegd: Discovery kende een getroubleerde productie met veel personeelswissels en gerateerde deadlines. Afwachten wat dat straks oplevert.

Willekeurige trivia 😕 Star Trek: Discovery speelt zich af in de Prime-tijdslijn (in tegenstelling tot de recente films). Evenwel: het internet heeft vastgesteld dat de nieuwe Starfleetkostuums verdacht veel op de kostuums van Star Trek: Beyond lijken, dat zich in de Kelvin-tijdslijn (van de nieuwe films) afspeelt. Wat in trekkiemilieus de discussie ‘Kunnen parallelle universa elkaars kledingontwerpen beïnvloeden?’ uitlokte. Het wordt een leuke herfst.

Waar en wanneer 😕 Netflix. 24 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content