Blozen bij Bowie en staren bij Kylie. Tien Belgische muzikanten met beroemde fans.

1 Zap Mama

LennyKravitz, DavidByrne, BeastieBoys, TheRoots en Sting adoreren Marie Daulne, maar het mooiste compliment kreeg ze van ErykahBadu: ‘Dankzij jou werd ik Badu, zei ze. Mijn naam is een samentrekking van Babadu, jouw stam in Congo. Voor mij ben jij de essentie van Afrika. Zie je die make-up? Zie je dat hoedje? Zie je die kleren? Dat heb ik allemaal aan jou te danken. Ik was stomverbaasd. Ik wist niet dat Zap Mama iets voorstelde in de VS, laat staan dat ik zo’n invloed had.’ ( Deng, 2004)

2 Front 242

Ministry, NineInchNails, Chemical Brothers of Prodigy: ze laten in interviews geen gelegenheid onbenut om te benadrukken hoeveel ze de groep verschuldigd zijn. Zelfs TheEdge van U2 is fan: hij beweerde dat Front 242 een grote invloed had gehad op Achtung Baby, een van de belangrijkste rockplaten aller tijden.

3 Insekt

U zegt de naam misschien niets, maar The Edge – hij weer – kent zijn klassiekers wél. Helaas: de band uit Sint-Niklaas moest het stellen met erkenning alleen. Mario Vaerewijck: ‘Er waren lovende recensies in bladen als NME en Rolling Stone, maar daar bleef het bij. The Edge stak een hand uit maar niemand nam die aan. Niemand deed de deur open.’ ( De Morgen)

4 Millionaire

Tim Vanhamel & Co werden eerst geprezen door MatthewBellamy van Muse (‘Millionaire maakt de rock van de toekomst’). Kort daarop gingen ook BrianMolko, JoshHomme, MarkLanegan, en DaveGrohl voor de bijl. Vanhamel: ‘Dave Grohl die zegt dat hij je te gek vindt, da’s toch onwerelds? Tegen de Queens kon ik vrij goed lullen, maar bij hem begon ik te stotteren. ‘Ik heb een studio, kom maar af als ge eens wilt opnemen’, zei hij.’

5 2manydjs

Stephen en DavidDewaele werden omstandig bejubeld door – onder meer – DavidBowie, James Murphy, Moby en auteur NickHornby én werden tot hun eigen verbazing zelfs uitgenodigd op het verjaardagsfeestje van KylieMinogue. Stephen: ‘Ze is even met ons komen praten. Wat mij vooral opviel, was dat ze zo’n opvulbeha draagt. Ik ben niet erg groot en ik kon er dus echt niet naast kijken.’ ( Gazet Van Antwerpen, 2002)

6 dEUS

Ook TomBarman gaat zelden onvolprezen slapen: na Mark‘Morphine’Sandman, DamonAlbarn, Beck en de verzamelde Radiohead haalden onlangs SerjTankian van System Of A Down en Richard Ashcroft van TheVerve de loftrompet boven: ‘Ik zag ze een jaar of tien geleden een keer op een festival in Stratford Upon Avon. Geweldige groep, they had some fuckin’ great tunes.‘ ( Focus Knack, 2006)

7 Scala

De engelenstemmen waren ei zo na te horen op de jongste plaat van Muse, maar het complimentje van DaveGrohl overtreft alles. Steven Kolacny: ‘Iemand van ons label gaf hem onze cd toen hij met de Foo Fighters optrad in Brussel. Ik kreeg het even benauwd. Wat als die had gezegd: ‘ Scala sucks, die zestig trezen moeten met hun poten van Smells Like Teen Spirit afblijven’? In plaats daarvan riep hij de andere bandleden erbij.’

8 OzarkHenry

Tricky kneep Piet Goddaer voor zijn debuut uit 1996 stevig in de wang, en DavidBowie noemde het een van de interessantste platen die hij in tijden had gehoord. ‘Na één van z’n optredens ging ik ‘m een exemplaar van Birthmarks overhandigen. Héél gênant, want hij dacht dat ik iemand van de platenfirma was. ‘Oh great! Thank you very much. Pete is making great music. How is he doing? What is he up to?’Dan sta je daar met je mond vol tanden, natuurlijk .’ ( Zone 09, 2003)

9 Zita Swoon

FrançoiseHardy – ooit de natte droom van Mick Jagger, David Bowie, John Lennon én Bob Dylan – heeft het voor Stef Kamil Carlens, maar hij moet haar wel delen met Sarah Bettens: ‘Ik ben een grote Zita Swoon-fan. Sterke songs, aparte stem en het schijnt nog een mooie jongen te zijn ook. Sarah Bettens vind ik ook ongelooflijk goed. Wát een charisma, en vooral: wát een stem!’ ( Focus Knack, 2004)

10 Toots Thielemans

De baron heeft ondertussen een telefoonboek vol bewonderaars, maar Charlie ‘Bird’ Parker verwoordde zijn respect in 1952 met een sindsdien ongeëvenaarde cool: ‘Hey, man, hoe gaat het ermee? Ik had het gisteren nog over jou met Benny Goodman. Hij vroeg me: ‘Do you know this Jean Thielemans? He’s a bitch, ain’t he?’ En ik zei hem: ‘No, Benny, he ain’t no bitch? He’s a motherfucker.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content