Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

21.00 – ééN

50 Jaar Eurosong. And the winner is…

Heeft camp een overtreffende trap? Indien wel, dan wordt die zaterdag met verve bestegen door And the winner is… , een twee uur durende show vanuit Kopenhagen waarin naar het beste lied uit 50 Jaar Eurovisie-songfestival wordt gekozen. In de afgelopen maanden selecteerden de bevolking van Europa en een vakjury de veertien meest legendarische nummers uit het verleden – van Poupée de cire van France Gall over Waterloo van Abba tot Diva van Dana International – en die nemen het tegen elkaar op. Na afloop mogen vakjury’s én kijkers van de Eurovisielanden hun stem uitbrengen en omdat dit geen landencompetitie maar een liedjeswedstrijd is, mag je voor één keer ook stemmen op het liedje uit je eigen land.

Wij Belgen krijgen daar echter de kans niet toe, want J’Aime La Vie, onze enige winnaar, heeft de shortlist niet gehaald. Sandra Kim mag echter wel naar Denemarken, want zij zal samen met een hoop andere artiesten uit het verleden meedoen aan een festivalmedley, waarin ze dan een stukje van haar song uit 1986 brengt. Vlaanderen is ook vertegenwoordigd, en wel door niemand minder dan Nicole & Hugo. Hoewel het purperen duo in 1973 met het onsterfelijke Baby Baby als laatste eindigde, mogen Nicole & Hugo toch meedoen aan de show. Dat hebben ze te danken aan VRT-journalist André Vermeulen. Hij wees de Deense organisatoren erop dat Nicole & Hugo pioniers waren – zij waren de eersten die hun nummer begeleidden met een, weliswaar hilarische, choreografie – én dat de twee nog altijd samen optreden, en dat was voor de Denen genoeg om een uitnodiging te versturen. Wij zijn André eeuwig dankbaar.

X-Men ** Bryan Singer, VS 2000. Na het megasucces van Spider-Man werd Marvel felbegeerd goed in Hollywood. Terecht: Stan Lee’s populaire strip over de strijd van professor Xavier en zijn leger mutanten tegen mensenhater Magneto (de Australische revelatie Ian McKellen), door Singer bewerkt tot een flitsende sf-thriller, stond opnieuw borg voor succes (20.50 – Kanaaltwee) l The Ring ** Gore Verbinski, VS-JAPAN, 2002. Trouwe, sobere Hollywood-remake van Tanaka’s benauwende psychologische culthorrorfilm. Deze keer mag Naomi Watts het mysterie rond een vervloekte videocassette proberen op te lossen (20.45 – VT4) l Pleure pas Germaine * Alain de Halleux, B/FR/SPANJE, 2000. Verdienstelijke tragikomische roadmovie, naar de roman van de Canadese auteur Claude Jasmin, over een door verdriet gekwelde werkloze man uit Vilvoorde die na de moord op zijn oudste dochter alle vertrouwen in de Belgische samenleving verliest en samen met zijn gezin naar de Spaanse Pyreneeën immigreert. Dirk Roofthooft is onwaarschijnlijk sterk in dit meermaals bekroonde debuut van Brusselaar De Halleux (23.35 – Canvas)

Pamela Anderson Vorige week werd bekend dat Pamela Anderson topless zal poseren voor een campagne van dierenrechtenorganisatie PETA in China. Zodat we binnenkort echt kunnen zeggen dat de hele wereld haar borsten heeft gezien. Vitaya brengt een tweedelige docu over de blonde godin van de jaren negentig (20.40 – Vitaya) American Dad & Family Guy De BBC programmeert een double bill met twee van de leukste en scherpste animatieseries uit Amerika (23.10 – BBC2).

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content