1. GAME OF THRONES- WC-STICKER

etsy.com, ?25

Er zijn van Game of Thrones muurstickers te krijgen met de kaart van Westeros of de emblemen van de verschillende geslachten uit de reeks. Maar als u manlief subtiel duidelijk wilt maken dat hij het toilet iets te vaak als zijn troon behandelt, koopt u beter dit model.

2. POSTERS

society6.com, ?10-40

Gewone promotieposters zijn vaak te schreeuwerig om aan de muur te hangen, maar de minimalistische ontwerpen van Society6 passen in elk interieur. Verkrijgbaar in verschillende formaten.

3. MAKERBOT REPLICATOR 2

Makerbot.com, ?1800

Lego? Zo 2011. Nu haalt u een 3D-printer in huis, waarmee u zelf uw speelgoed maakt. Makerbot – zie ook: de NASA en het Amerikaanse leger – bracht met de Replicator ‘een 3D-printer voor het grote publiek’ op de markt, ‘gemakkelijk te bedienen’, ‘snel’ en – nou ja – ‘betaalbaar’.

4. PLAYSTATION VITA

be.playstation.com/psvita, ?189

Sony’s opvolger van de PlayStation Portable (PSP) was van bij de release in februari een vooruitstrevende draagbare spelconsole, die op grafisch vlak concurrenten als de Nintendo 3DS, de iPhone en allerhande tablets ver achter zich liet. De achilleshiel van de Vita – het traag op gang komende spelaanbod – is bovendien stilaan weggewerkt, dankzij exclusieve toppers als Uncharted: Golden Abyss, Gravity Rush, MotorStorm: RC, Sound Shapes, LittleBigPlanet: Vita en Assassin’s Creed III: Liberation.

5. THE THING

Thethingquarterly.com, ?190

Een abonnement op Knack moet natuurlijk bovenaan op de lijst staan, maar wie dat al heeft, kunt u een abonnement op The Thing cadeau doen. Vier keer per jaar wordt er dan een voorwerp geleverd dat ontworpen werd door één bepaalde kunstenaar. Deden in het verleden al mee: Dave Eggers (een douchegordijn bedrukt met tekst), Ryan Gardner (speelkaarten) en Jonathan Lethem (een bril). Kunt u in de toekomst op de stoep verwachten: werk van Mike Mills, David Shrigley, Tauba Auerbach en Ben Marcus.

6. PIVOTHEAD- ZONNEBRIL

Pivothead.com, ?250

Als u vroeger een berg afgleed, moest er beneden iemand met een videocamera klaarstaan om de heldentocht te filmen. No more: met een zonnebril van Pivothead filmt u helemaal zelf uw afdaling, in hd, klaar om te delen met de wereld. Een been breken zag er nog nooit zo cool uit!

7. IROCK

irocknow.ch, ?1000

Veruit de origineelste manier om uw iPad op te laden: met een schommelstoel. In de leuning van de iRock zit een connector, en door te wiebelen wordt stroom opgewekt. Een uurtje schommelen volstaat om de batterij voor een derde op te laden. Omdat de iPad mee met de stoel beweegt, kun je tijdens het wiebelen probleemloos je ogen op het aanraakscherm focussen. Rock ’til you drop!

8. ASSASSIN’S CREED ANTHOLOGY

Ubisoft, assassinscreed.ubi.com, ?150. In Vlaanderen enkel verkrijgbaar bij Game Mania

Een gamepakket voor geschiedenisfetisjisten, met naast het gloednieuwe derde deel alle voorgaande episodes én alle beschikbare downloadbare content van de volledige spelreeks – zowel die uit het verleden als alle toekomstige extra missies van deel 3. Duik als sluwe huurdoder in de Derde Kruistocht, verken Firenze en Venetië anno 1476 of sluip door Istanbul ten tijde van het Ottomaanse rijk.

9. GUILD WARS 2 COLLECTOR’S EDITION

NCsoft, Guildwars2.com, ?150

Een van de beste pc-rollenspellen van dit jaar, over het fantasy-universum van Tyria. In de verzameleditie zitten onder meer een 112 pagina’s tellend making of-boek, vijf prints met artwork, een cd met de soundtrack, vijf in-game attributen én een 25 centimeter groot handgeschilderd beeld van de bonkige krijger Rytlock Brimstone.

10. DAVID BOWIE-PAKKET

vam.co.uk, eurostar.be, proud.co.uk

Ground control to everyone: vanaf eind maart huisvest het Londense Victoria & Albert Museum de meest complete David Bowie-tentoonstelling ooit. Een toegangsticket en een reisje met de Eurostar is dus het perfecte cadeau voor de Thin White Duke in de familie. En als u de persoon in kwestie echt graag en zowat a6000 op overschot hebt, verpakt u alles in een Bowie-foto van de hand van Brian Duffy, die u dezer dagen kunt kopen bij de Londense

Proud Galleries.

11. 24 UUR VAN HET PODIUM-BANDJE

24uurvanhetpodium.be, ?14

Voor theaterfanaten: een polsbandje voor de 24 uur van het podium, die van zaterdagochtend 12 tot zondagochtend 13 januari 24 theaterpodia in de Antwerpse binnenstad inpalmen. Niet te missen: Orfeo in het Toneelhuis, het operaprogramma Van Mozart naar Puccini van Amuz en de theaterversie van Ian McEwans On Chesil Beach door De Tijd.

12. MEMORY FAKE FOR REAL

fakeforreal.com, ?15,90. Te koop bij Lief Hertje en de Grote Witte Reus in Den Haag of via www.grotewittereus.nl

Het gekloonde schaap Dolly of een echt exemplaar, de originele designerstoel of de versie van Ikea, echte of nepborsten? Een memoryspel voor volwassenen, en een originele manier om je visuele geheugen te oefenen.

13. PAC-MAN- PAPERCLIPS

Amazon.co.uk, ?7

Toen Pac-Man in 1980 voor het eerst verscheen, werd er al gesproken over the paperless office. 32 jaar later kunt u paperclips van het beroemde spelletje kopen. Daar zit ergens een levensles in.

14. MULTI STORY BUILDING MODEL

In de betere stripwinkel, ?79,95

Chris Ware maakte niet alleen de strip van het jaar met Building Stories over de bewoners van een groot huis, hij ontwierp ook een uit te knippen versie van het gebouw in kwestie. Zijn ‘Multi Story Building Model’ is zo exclusief dat u al goed zult moeten zoeken om nog een exemplaar te vinden, maar u krijgt wel perfectionistische kwaliteit. Ware heeft zelfs gedacht aan een fles shampoo voor de bewoners en een wc-bril die naar boven en naar beneden kan. Volgens de auteur zelf volstrekt nutteloos, maar zeer geschikt voor liefhebbers van architectuur, modelbouw, strips en lijmsnuiven.

15. GUSTAV KLIMT – THE COMPLETE PAINTINGS

taschen.com, ?150

Gustav Klimt verwekte minstens 14 kinderen, maar gelukkig zag hij tussendoor nog kans om een paar wereldberoemde kunstwerken te scheppen, zoals de overbekende Kus, de Beethovenfries en fonkelende mozaïeken in de eetkamer van het Stocletpaleis. Speciaal voor deze uitgave werd de (voor het publiek ontoegankelijke) eetkamer daarvan opnieuw gefotografeerd. Daarnaast bevat de xl-monografie een catalogus met alle schilderijen én brieven van deze koning van de jugendstil en het bladgoud.

16. SNOOPAFLY

Amazon.com, ?45

‘Fo’ shizzle this doll is off the hizzle’, volgens de tagline, al hebben wij het meer voor het subtiele ’12 inches of Snoop’. Met 43 mechanische gewrichten, die u de mogelijkheid verschaffen om zijn vingers in een realistische houding te plooien om een blunt door te geven.

17. JOHN LENNON: THE NEW YORK YEARS

Amazon.co.uk, ?60

Voor wie zijn John Lennon-action figures graag iets specifieker heeft, is er deze ‘New York Years’, volledig gestileerd naar zijn looks in 1975. Give peace and this action figure a chance!

18. STEVE JOBS

Macgasm.net, ?55

Telkens als je denkt dat de Steve Jobs-adoratie haar hoogtepunt heeft bereikt, kan het nog één stapje verder. Let wel: het is nog niet helemaal duidelijk of hij daadwerkelijk te koop zal zijn – Apple heeft fabrikanten die het al eerder probeerden aangeklaagd tot ze de pop uit productie haalden. Maar in dat geval koopt u toch de Mark Zuckerbergversie?

19. BIG LEBOWSKI TALKING JESUS

Amazon.com, ?25

Ja, hij kan ‘nobody fucks with the Jesus!’ zeggen. Behoort eveneens tot zijn vocabularium: ‘Let me tell you something, pendejo. You pull any of your crazy shit with us, you flash a piece out on the lanes, I’ll take it away from you, stick it up your ass, and pull the fucking trigger ’til it goes ‘click’.’

20. TALKING SNOOKI

Amazon.com, ?15

Geen action figure, maar een wacky wobbler – helemaal in de lijn van het karakter van de ster uit Jersey Shore. Zegt op eenvoudige aanvraag zinnen als ‘I’m not trashy unless I drink too much’. Eveneens beschikbaar: Mike ‘The Situation’ en DJ Pauly D. Zelfbruinende crème zit er vreemd genoeg niet bij.

21. BAZINGA- SOKKEN

Thinkgeek.com, ?8

Een practical joke komt nog beter over als u deze sokken aan hebt, geïnspireerd door het woord dat Sheldon Cooper gebruikt als hij in The Big Bang Theory een van zijn vrienden in de maling heeft genomen.

22. PICK PUNCH

Uncommongoods.com, ?20

Brian May van Queen gebruikt bij voorkeur een six pence-muntstukje en Jimi Hendrix speelde met zijn tanden, maar voor de meeste gitaristen is het plectrum een onmisbaar verlengstuk va de vingers. Alleen hebben die krengen de neiging om te verdwijnen, een euvel dat in een vingerknip verholpen kan worden met dit handige apparaatje. Simpelweg een oude kredietkaart of in onbruik geraakt pasje erin schuiven, drukken, et voilà: uw gepersonaliseerde plectrum is een feit!

23. ABBEY ROAD – THE BEST STUDIO IN THE WORLD

Bloomsbury, ?60

Abbey Road: de straat, het zebrapad, de studio. De plaats waar The Beatles zowel hun eerste single Love Me Do als hun laatste plaat opnamen. En nu ook het onderwerp van een koffietafelboek waarin de geschiedenis in het lang en het breed uit de doeken wordt gedaan. I want you (she’s so heavy).

24. MOTÖRHEADPHÖNES

Motorheadphones.com, ?100-160

Niets zegt zo mooi ‘het kan me geen zak schelen dat je gehoorschade oploopt’ als deze koptelefoons van Motörhead. Keuze tussen: Bomber, Iron Fist en Motörizer. Allemaal even cool.

25. DARTH VADER & SON

Amazon.co.uk, ?6

U kunt nauwelijks wachten tot u met zoonlief naar de nieuwe Star Wars kunt? Bereid hem dan alvast voor met dit heerlijke prentenboek over de warme vader-zoonrelatie tussen Darth Vader en de kleine Luke. (PS Hé, George Lucas, hier zit misschien nóg een spin-off in!)

26. THEATERBOEKEN

bebuquin.be, ?10-12 per boek

Met deze vijf theaterboeken wordt uw luie zetel een podium: Johan Heldenberghs The Broken Circle Breakdown en Massis, Jan Decortes rebelse Schiller / Tasten, Pjeroo Roobjees wervelende versie van Faust, het van liefdesverdriet doordrongen Half elf zomeravond van Bart Meuleman (naar Marguerite Duras) en Nikolaj Erdmans tragikomische De zelfmoordenaar.

27. HET GROTE GITAARBOEK VAN DE LAGE LANDEN

Uitgeverij Linkeroever, ?24,95

Vier jaar na de eerste versie was het gitaarlesboekje van Bart Peeters aan een update toe. Ideaal voor wie zijn kinderen wil leren spelen en geen zin heeft in Kumbaya My Lord: de wereldhits van Admiral Freebee, De Mens, Raymond en Novastar blijken a piece of cake. Hogelijk aangeraden.

28. SLAYER-KERSTTRUI

Slayer.backstreet-merch.com, ?60

Toevallig iemand in de familie die fan is van The Killing én van Slayer? Behold: een kerstsweater die Sarah Lund niet zou misstaan.

29. REBOOT- PLATENDRAAIER

Industrialdesignserved.com, ?80 – 160

Voor de vinylverzamelaar die helemaal mee wil met zijn tijd: een stijlvol vormgegeven, gebruiksvriendelijke én ecologisch verantwoorde platenspeler. Voorzien van een ingebouwde versterker, zodat de pick-up rechtstreeks aangesloten kan worden op een stel speakers. Zelfs de lp’s van Coldplay en Keane klinken nu opwindender!

30. KRENG – WORKS FOR ABATTOIR FERMÉ 2007 – 2011

Abattoirferme.tumblr.com, ?60

De kerstplaat van Miek en Roel finaal grijsgedraaid? Doe dan uw voordeel met Vlaanderens best bewaarde keldergeheim. Kreng (Pepijn Caudron voor de vrienden) heeft al zijn soundtracks voor theatergroep Abattoir Fermé in één luxebox geperst. Verwacht meer dan drie uur spookjazz, horrorsamples, herfstdrones en andere akelige unheimlichkeit waar David Lynch alleen maar van kan dromen. Beperkt tot 393 exemplaren, dus haast en spoed is deze keer een deugd

.

31. THE ROLLING STONES: CHARLIE IS MY DARLING – IRELAND 1965

ABKCO, ?109

Charlie Is My Darling was in een zwart-witverleden de allereerste documentaire over de Stones. Jagger, Richards, Jones, Wyman en Watts zoals u ze minder goed kent: benaderbaar en ontwapenend. Maar ook: zinderend, dankzij de bijgeleverde 10 inch en cd’s vol liveopnames, onder meer van het toen kakelverse (I Can’t Get No) Satisfaction.

32. SMASHING PUMPKINS – MELLON COLLIE AND THE INFINITE SADNESS DELUXE EDITION

Virgin Catalogue, ?90/103

Kerstcadeaus voor gevorderden: Billy Corgans dubbele hoogvlieger uit 1995 komt nu ook in maar liefst twéé deluxe editions uit. Er is de vierdubbele vinyl, met de geremasterde muziek en twee barstensvolle boekwerken. Of anders laat u maar de 5cd+dvd-box van een strik voorzien, die doet daar nog 64 (!) bonustracks bovenop.

33. THE JAM – THE GIFT SUPER DELUXE EDITION

Polydor, ?99

De zwanenzang van The Jam smeekte om the box treatment. Want de b-kantjes, exclusieve singles, demo’s en liveopnames schetsen nog beter dat Paul Weller stilaan met zijn hoofd elders zat. Bij zwarte seventiessoul, blanke punkfunk, Trinidadiaanse percussie – als het maar geen rock was. Ook dvd en boek hameren erop: The Gift was en is onderschat.

34. RAGE AGAINST THE MACHINE XX 20TH ANNIVERSARY

Sony, ?80

Drop eens een bommetje onder de kerstboom met deze jubileumeditie van RATM’s legendarische debuutplaat, een mijlpaal in het cross-overgenre en begin jaren 90 dé soundtrack bij elke door opstandige pubers en would-be anarchisten opgestoken middenvinger. De luxe-uitgave telt behalve het album op vinyl en cd ook de originele demo’s, twee concert-dvd’s en een poster.

35. JOHNNY CASH-BOX

Legacy, ?200

De Man in Black heeft nu eindelijk ook zijn box in black met maar liefst 63 cd’s, van zijn vroegste rockabillyplaten over legendarische livealbums als At Folsom Prison en At San Quentin tot zijn exploten als Highwayman. Alleen ’s mans American Recordings ontbreken, maar in de plaats krijgt u wel 35 titels die voor het eerst op cd verschijnen, mét originele liner notes. Een aangename postumiteit.

36. TIM BURTON COLLECTION

Warner Home Video, ?60

Acht prijsbeesten van Tim Burton, van zijn twee Batman-films over Mars Attacks! en Charlie and the Chocolate Factory tot stop-motionprent Corpse Bride. Spooky!

37. UNIVERSAL MONSTERS: THE ESSENTIAL COLLECTION

Universal, ?65

Acht monsterklassiekers uit de Universalgeschiedenis op blu-ray. Featuring: Dracula! Frankenstein! The Wolf Man! Creature from the Black Lagoon!

38. HOUSE M.D. COMPLETE COLLECTION

Universal, ?140

Van Everybody Lies tot Everybody Dies: de beste, grappigste en af en toe meest enerverende doktersreeks van de laatste jaren in één box.

39. WILL & GRACE ULTIMATE COLLECTION

Universal, ?65

Ook van Friends is nog maar eens een box uit, maar die reeks heeft al iedereen gezien, niet? De sitcom Will & Grace, die acht seizoenen liep, is een waardig alternatief.

40. THE COMPLETE ADVENTURES OF INDIANA JONES

Universal, ?50

Alle avonturen van de archeoloog annex actieheld – al weet je met George Lucas natuurlijk nooit – samen op blu-ray.

41. THE DARK KNIGHT TRILOGY

Warner Home Video, ?50

Hoor wat vliegt daar, kinderen? Het is de Batman-box, met de drie hypersuccesvolle blockbusters van Christopher Nolan!

42. ULTIMATE PIXAR COLLECTION

Walt Disney, 3 x ?50

Het volledige werk van de Pixar-studio tot nu toe, in drie volumes die wel door Wall-E himself lijken gemaakt.

43. DEKALOG

Moskwood, ?60

‘Dekalog is het enige meesterwerk van mijn tijd dat ik kan noemen’, liet Stanley Kubrick ooit optekenen en in zijn geniale geval wil dat wel wat zeggen. Wat de Poolse arthousepaus Krzysztof Kieslowski in deze oorspronkelijk voor tv gemaakte cyclus uit 1989-1990 klaarspeelt, is dan ook indrukwekkend: hij levert tien hartverscheurende en intens cinematografische films af geïnspireerd op de tien geboden, maar dan zonder te betuttelen of te preken. Amen!

44. DEXTER 1-6

Universal, ?90

Dexter Morgan: u wilt hem niet aan de kerstdis hebben, tenzij dan in deze boxvorm. Deze luxebox bevat de eerste 6 seizoenen.

45. WALTER SALLES COLLECTION

Cinéart, ?50

U zou graag even goed Portugees kunnen praten als Annelies Beck? Begin dan met deze box van de Braziliaanse regisseur Walter Salles, die naast een Spaanstalig (Diarios de Motocicleta) en een Engelstalig (On the Road) werk ook drie films in zijn moedertaal bevat: Central do Brasil, Abril despedaçado en Linha de passe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content