Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

De cognac en de pineau zijn u bekend, maar het 41e stripfestival van Angoulême maakt ook een nuchter bezoek aan de Charente de moeite waard. Vijf aanraders.

OME WILLEM

De eerste Nederlandstalige winnaar van de Grote Prijs van de stad Angoulême – zeg maar de oeuvreprijs van het festival – is beter bekend bij de Fransen dan in het eigen taalgebied. Nederlander Willem emigreerde naar Frankrijk in de woeligste periode van de jaren zestig en bouwde een reputatie op als de harde cartoonist van de krant Libération. Hij krijgt een overzichtstentoonstelling en neemt een twintigtal Nederlandse auteurs mee in zijn kielzog. Zij maken live affiches en verspreiden die over de stad, om zo de rebelse tijd van de provo’s in Angoulême te laten herleven.

DE EERSTE WERELDOORLOG

’14-’18 is overal, dus ook in Angoulême. De grootste expo is gewijd aan de WO I- strips van Jacques Tardi, zoals Loopgravenoorlog en De grote slachting. Voor de meerwaardezoekers stelt het festival ook geheimtip wijlen Gus Bofa voor, een tekenaar die gehandicapt van dat front terugkwam en volstrekt eigenzinnig uitgroeide tot een tekenaarsidool.

DE ARGENTIJNSE SNOOPY

Van 1964 tot 1973 tekende de Argentijn Quino dagbladstrips over het meisje Mafalda. Grafisch en inhoudelijk was Peanuts nooit ver weg, maar Quino gebruikte de grappige belevenissen van een kind ook voor politieke commentaren. De strip kende internationaal succes, raakte ondertussen een beetje vergeten, maar ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het figuurtje haalt het festival Mafalda en haar 81-jarige auteur naar Frankrijk.

DE DAPPERSTEN ALLER GALLIËRS…

…. dat zijn Kamagurka en Herr Seele. Ze zijn dit jaar de enige Belgische genomineerden voor de albumprijzen, met een mooie Franse heruitgave van Cowboy Henk, die in aanmerking komt voor de patrimoniumprijs. Overigens staan ook voor de Grote Prijs, net als vorig jaar, twee Belgen op de longlist: ouwe getrouwen Hermann en Jean Van Hamme. Supporters mogen duimen tot zondag 2 februari. Dan worden de trofeeën uitgereikt.

FOFF

Het festival heeft dit jaar weinig oog voor vernieuwing, dus een bezoek aan het Foff (Festival-off) dringt zich op. De laatste jaren groeide dat alternatieve festival uit tot een referentie, met bijvoorbeeld de uitreiking van de Fucks – een beeldje met opgestoken middelvinger – op hetzelfde moment als de bekendmaking van de officiële prijzen. Festivalvoorzitter Willem kan zo’n rebelse inborst wel waarderen en maakte een affiche voor deze hoogmis van obscure boekjes en psychedelische filmpjes.

GERT MEESTERS

Partner Content