5 X BIFFF OM IN TE BIJTEN

Het Paleis voor Schone Kunsten kreeg vorige week Barack Obama over de vloer, volgende week volgen de knettergekke fans van humoristische bloedfestijnen, ijzingwekkende gruwel en filosofische sf die het Brussels International Fantastic Film Festival (Bifff) elk jaar op de been brengt. Vijf smaakmakers.

RETURN TO NUKE ‘EM HIGH

In het luidkeels waarderen van camp, wansmaak, zwakzinnige humor en onversneden gore behoort het publiek van het Bifff tot de wereldtop. Met Return to Nuke ‘Em High wordt het op zijn wenken bediend. Lloyd Kaufman, bezieler van het Amerikaanse trashproductiehuis Troma, regisseerde zelf deze reboot van de Class of Nuke ‘Em High-serie, over scholieren die door nucleair afval muteren in sadistische creaturen.

REAL

Een van de aangename verrassingen van de vorige zomer was het succes in België en Frankrijk van de urenlange bioscoopversie van Shokuzai, een huiveringwekkende, intieme tv-serie van Kiyoshi Kurosawa. Het Bifff kent hem al jaren als een van de meest getalenteerde en intellectuele J-horrorexponenten (Cure, Pulse). Met Real waagt hij zich aan delicate sf met wat horrorelementen. Ene Koichi dringt via een experimentele methode binnen in het hoofd van de comateuze mangatekenares die hij met hart en ziel bemint. Hij zoekt er vooral naar het motief voor haar zelfmoordpoging. Vrij snel verliest hij het zicht op wat echt is en wat inbeelding.

MOEBIUS

Ere wie ere toekomt. Het Bifff kende Kim Ki-duk al zijn Gouden Raaf toe toen de A-festivals nog moesten ontdekken dat de Koreaan bijzondere films als The Isle en Bin-jip in zich had. In het in Venetië gepresenteerde Moebius wordt amper gesproken. Te zien is hoe een vrouw haar ontrouwe man tracht te castreren. Ze slaagt daar niet in en ontmant dan maar haar zoon. Waarna de vader hem aan een nieuwe penis wil helpen. De van een zware inzinking herstelde cineast verklaarde dat zijn film drie vragen stelt: wat is familie, wat zijn verlangens en wat zijn genitaliën? Niet voor doetjes.

DARK BLOOD

De Joaquin Phoenix van de jaren tachtig en negentig was River Phoenix, Joaquins broer. Een overdosis heroïne en cocaïne kostte de acteur uit Stand by Me en My Own Private Idaho in 1993 het leven. De opnames van Dark Blood werden toen noodgedwongen stilgelegd. Inmiddels de tachtig voorbij vatte de Nederlandse regisseur George Sluizer het plan op zijn film alsnog af te werken. De ontbrekende stukken worden nu door een voice-over verteld. Phoenix speelt een getormenteerde jongeman die zich in de woestijn van Utah ontfermt over een bekvechtend Hollywood-koppel, rollen van Jonathan Pryce (Brazil) en Judy Davis (Barton Fink).

SHIELD OF STRAW

Nu Takashi Miike zich niet meer exclusief toelegt op radicale, controversiële geweldfilms als Ichi the Killer en een habitué in Cannes geworden is, zullen zijn films eindelijk ook hier de bioscoop halen. Dachten we. We dachten verkeerd. U moet naar het Bifff als u deze mainstreamthriller van hem wil zien, over een agent die zijn leven waagt om een door heel Japan gehate verkrachter en moordenaar naar de rechtbank te vervoeren.

DOOR NIELS RUËLL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content