5 Netsky

Netsky zorgde deze zomer op PUKKELPOP zelfs voor ontroering, een zeldzaamheid in de drum-'n-bass. © WOUTER VAN VAERENBERGH

Niemand die anno 2012 nog twijfelt of je Netsky nu met een ‘ie’, dan wel met een ‘aai’ achteraan dient uit te spreken.

Het mooiste geluid op Pukkelpop 2012 was de één minuut oorverdovende stilte – daar willen we zelfs met geen honderdduizend Foo Fighter-fans over discussiëren – maar hét moment de gloire was dat van mama en papa Boris Daenen, beter bekend als de ouders van Netsky. Vreemd was het, het uitzinnige gebulder en gejoel dat hun te beurt viel toen zoonlief hen tijdens zijn show het hoofdpodium op vroeg. Alsof de tienduizenden aanwezigen hun dankbaarheid uitschreeuwden omdat ze zo’n uitzonderlijk muzikaal specimen op de wereld hadden gezet. Daenen strooide in Kiewit trouwens met complimentjes, onder meer voor zijn mentor Murdock en in één adem ook voor het voltallige publiek, dat hij bedankte voor een geslaagde festivalzomer. Ontroering, je komt het tussen de daverende bassen niet vaak tegen in een drum-‘n-bassperformance, maar op 15 augustus kon je er niet omheen.

De jongen met de complexe breakbeats en opruiende arrangementen die al jaren met argusogen werd gevolgd door de ‘serieuze’ muziekpers, is een grote meneer geworden die in eigen land internationale sterren als Björk en Skrillex het nakijken geeft. Want behalve Pukkelpop was er natuurlijk ook Werchter én twee in anderhalve week uitverkochte passages in de Ancienne Belgique. De spectaculaire liveshow waarmee hij al die podia inpalmde, ging eerder dit jaar trouwens in wereldpremière in de prestigieuze Brixton Academy te Londen, en hoeveel muzikanten van Belgische bodem kunnen dát zeggen?

Geen, al komen 2manydjs wel dicht in de buurt. Op 21 en 22 december houden de Gentenaren er opnieuw een van hun inmiddels legendarisch geworden kerstfeestjes onder de noemer Soulwaxmas. Ze kunnen er klinken op een geslaagd jaar waarin ze met hun dj-show Under the Covers nog meer uithoeken van de planeet verkenden en waarin hun David Bowie-hommage, de film Dave, in première ging op het Filmfestival van Gent – naar verluidt liet The Thin White Duke inmiddels weten dat hij het resultaat zeer te pruimen vindt.

De Leuvense furie Selah Sue zette dit jaar dan weer haar succesvolle veroveringstocht van Europa gestaag verder, iets waar SX binnenkort misschien van mag proeven in het voorprogramma van Yeasayer. En dan zijn er nog de Kempenzonen van Lazy Jay, natuurlijk, die de beats mochten aanleveren voor Scream & Shout; de, euhm, keitoffe nieuwe single van Will.i.am en Britney Spears.

Hoe het nu precies zat met die vermeende samenwerking tussen Netsky en Snoop Dogg kwamen we dan weer niet te weten: ‘Geen commentaar’, was het droge antwoord toen we er in mei dit jaar naar polsten. Maar wat niet is, kan nog komen.

DOOR JONAS BOEL – FOTO WOUTER VAN VAERENBERGH

IN EIGEN LAND GEEFT NETSKY STERREN ALS BJÖRK EN SKRILLEX HET NAKIJKEN. EN HOEVEEL BELGEN KUNNEN ZEGGEN DAT ZE HUN TOUR AFTRAPPEN IN DE LONDENSE BRIXTON ACADEMY?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content