4 Fifteen Million Merits

Seizoen 1, aflevering 2

Kortweg Een verontrustendste talentenjacht zonder Niels Destadsbader.

Premisse In een afgesloten complex waar mensen – zeg maar: slaven – ’s nachts in kleine, uit reclameschermen opgetrokken hokken slapen en overdag moeten fietsen om energie op te wekken en zo merits te verdienen, zoekt Bing naar iets echts. Wanneer hij smoorverliefd wordt op aspirant-zangeres Abi, schenkt hij haar vijftien miljoen merits, zijn hele kapitaal, zodat ze kan deelnemen aan de talentenjacht die ongeveer de enige manier is om uit de slavernij te ontsnappen.

Goed om te wetenFifteen Million Merits ging in 2011 in première op dezelfde avond als de finale van The X Factor. Subtiel. En Daniel Kaluuya dingt met zijn hoofdrol in Get Out intussen mee naar een Oscar.

Malin-Sarah Gozin: Opnieuw een liefdesverhaal, en dit is een hele mooie: een geut echte gevoelens in een verder zeer neppe en virtuele wereld. Het is niet waar Black Mirror meteen mee geassocieerd wordt, maar met zijn liefdesverhalen slaat Brooker altijd de nagel op de kop. Tegelijk hou ik heel erg van de kleine boodschappen in de serie. Hier leven zijn hoofdpersonages in een wereld waar ze zich repetitief de pleuris werken voor credits waarmee ze ‘iets leuks’ kunnen kopen om toch nog enig plezier uit hun leven te halen. All work and no play. In wezen niet eens zo’n gigantische uitvergroting van de prestatiegerichte maatschappij waarin we leven en waarin we vaak vergéten te leven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content