Purple Rain l 1984

Anekdote

Het zesde album van Prince was de soundtrack bij de gelijknamige, door hemzelf geschreven biografische film. Veel van de tracks werden live opgenomen tijdens eenlegendarisch concert in Princes thuisstad Minneapolis. Voor het eerst is ook het verleidelijke tweespan Wendy (Melvoin, gitaar) en Lisa (Coleman, toetsen) samen te horen. Vlak voor de opnames van de film brak Prince met zijn vriendin en protegee Vanity. Om haar rol in te vullen werd een ‘Vanity-lookalike’- casting gehouden. Denise Matthews, een fotomodel uit Miami, werd de uitverkorene. The Kid doopte haar ‘Apollonia Kotero’ en veranderde de naam van zijn meidengroep annex wandelende lingeriewinkel van Vanity 6 in Apollonia 6. Het beste nummer uit de Purple Rain-periode staat niet eens op de plaat: de geile dansvloerhit Erotic City werd verbannen naar de B-kant van de maxisingle Let’s Go Crazy. Met zijn mix van powerballads, elektronische funk, zwarte soul en blanke rock was Purple Rain de plaat die Prince finaal deed doorbreken naar het grote publiek. Hij veroverde tegelijk de eerste plek van de single-, album-, en filmcharts, een huzarenstuk dat enkel The Beatles hem voordeden.

Trivia

Toen Tipper Gore, echtgenote van toenmalig congreslid en later presidentskandidaat Al Gore, haar 12-jarige dochter hoorde luisteren naar Darling Nikki (een van de explicietere tracks op Purple Rain) gaf ze de meid niet alleen een standje, het inspireerde haar meteen ook tot het oprichten van het Parents Music Resource Center (PMRC). Purple Rain was het eerste album dat met het ‘Parental Advisory’-stigma en de bijbehorende sticker door het leven moest.

Pers

‘Berg die paraplu’s op en laat u doorweken door deze eersteklas uitstap in de moderne mu-ziek. Prince Roger Nelson haalt alles uit de kast. Op Purple Rain raast hij door zijn rock-‘n-roll- en soul-roots met genoeg vuur en passie om het purperen vinyl in de hoes te doen smelten.’ ( Detroit Free Press) ‘Iedereen in de ban van grote, creatieve geesten zou dit album in huis moeten hebben. Net als Jimi Hendrix en Sly Stone is Prince een ware ‘original’. Behalve dat is hij ook volslagen uniek.’ ( Rolling Stone) ‘De ultieme kroning, de monsterlijke titeltrack, wordt verpest door overdaad: het duurt gewoonweg té lang. Bewijs dat wie er voor kiest om persoonlijke faam te gebruiken om zijn eigen mythologie te verrijken, niet alleen het risico loopt om arrogant en ijdel over te komen, maar ook om opgeslokt te worden door het geheel.’ ( NME)

Fragment

‘I knew a girl named Nikki/I guess u could say she was a sex fiend/I met her in a hotel lobby/Masturbating with a magazine/She said how’d u like 2 waste some time/And I could not resist when I saw little Nikki grind’ ( Darling Nikki)

Vervolg

Het succes van Purple Rain inspireerde Prince tot het maken van nog twee films, Under The Cherry Moon (’86) en Graffiti Bridge (’90). Hoewel de soundtrack van de eerste ( Parade, met o.a. Girls & Boys en Kiss) verre van slecht is, laat u beide prenten beter links liggen.

(J.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content