Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

30 Rocks! – In de primetime op één heeft ’30 Rock’ niet lang overleefd, maar laat dat er u niet van weerhouden de Amerikaanse comedyreeks te ontdekken.

Reeks: *** Extra’s: **

Reeks. 30 Rock werd in het najaar van 2007 gelanceerd op één en kwam toen op het scherm op het tijdstip waar enkele maanden ervoor nog de beruchte telenovelle Emma stond. Je vraagt je toch af of diegene die die beslissing genomen heeft vooraf wel een aflevering van de serie gezien had. Want terwijl Emma het soort televisie is dat zijn deuren wagenwijd openzet voor de kijker, hem de beste zetel aanbiedt én een zak borrelnootjes opentrekt, lijkt 30 Rock meer op een verstevigde burcht.

Het onderwerp is voor het Vlaamse publiek bijvoorbeeld allesbehalve vertrouwd. 30 Rock (dat op één door de abominabele kijkcijfers ondertussen verplaatst is naar zondagnamiddag) werpt een blik achter de schermen van The Girlie Show, een fictief sketchprogramma in de stijl van Saturday Night Live, dat in de VS een legendarische status heeft maar in Europa nauwelijks bekend is. Bedenkster en hoofdrolspeelster Tina Fey is lid van het schrijversteam van Saturday Night Live, en kent dus het klappen van de zweep. Dat zorgt ervoor dat 30 Rock tjokvol zit met verwijzingen naar de Amerikaanse tv-industrie en showbizz, die niet altijd makkelijk te doorzien zijn.

Dat is echter geen reden om 30 Rock links te laten liggen. Na enkele afleveringen die nog niet helemaal op niveau zijn, groeit de reeks immers uit tot een erg grappige en vinnige comedy. En die gaat niet alleen over de entertainmentwereld, ook al steelt Alec Baldwin de show als de nieuwe, weinig onderlegde baas van tv-zender NBC. 30 Rock is in de eerste plaats een sitcom over het leven op de werkvloer – in dit geval dus het productieteam van The Girlie Show – en over de vele dingen die er kunnen foutlopen tussen collega’s, en in dat genre behoort de serie tot de beste van de afgelopen tijd.

Extra’s. Audiocommentaar door Tina Fey, Alec Baldwin en Tracy Morgan; bloopers en weggelaten scènes; An Evening With Kenneth, een kortfilmpje waarin de onschuldige Kenneth een talkshowhost speelt; Makin’ It Happen, drie korte (tien seconden!) afleveringen van de internetsitcom waar in de serie naar verwezen wordt.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content