3 National Anthem

Seizoen 1, aflevering 1

Kortweg U kijkt toch ook?

Premisse De Britse prinses Susannah wordt ontvoerd. De kidnapper hoeft geen losgeld, maar eist dat de premier in een live uitzending seks heeft met een levende zeug.

Goed om te weten Vier jaar na deze aflevering werd de toenmalige Britse eerste minister David Cameron er al dan niet valselijk van beschuldigd dat hij als student zijn jeune premier in een varkenskop zou hebben gestoken.

Malin-Sarah Gozin: Fris, straf en ongelooflijk gedurfd. Mijn eerste kennismaking met de reeks, en ik werd meteen omvergeblazen. Ik stel bovendien vast dat ik alle latere afleveringen ook afweeg tegen de impact die National Anthem op me had. Zachtjesaan verlegde Brooker zijn focus meer naar futuristische technologie, maar initieel was Black Mirror – die spiegel van onze uitgeschakelde smartphone- en laptopschermen – een commentaar op ons mediagebruik en hoe bijvoorbeeld tv gedreven wordt door wat het publiek wil.

National Anthem moet het van een moreel dilemma hebben en niet van een technologische plottwist, vandaar waarschijnlijk de aantrekkingskracht. Een waanzinnige insteek, een mop bijna, die zo bloedernstig uitgepuurd wordt: wat doet dat met die leider, met zijn gezin, met het publiek – willen ze die live uitzending bekijken of niet? – en wat als jij morgen een leven kunt redden door aan de slag te gaan met een varken? Met deze aflevering toonde Brooker meteen dat hij ballen had.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content