2doc: Het vluchtelingenverhaal

Schipbreuk

Precies vijf jaar geleden zonken voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa twee boten met vluchtelingen. Op 3 oktober 2013 lieten 359 mensen het leven, acht dagen later verdronken er nog eens 34. Omdat de tragedie de schokkende werkelijkheid van de vluchtelingencrisis tastbaar maakte, zendt NPO 2 vijf korte docu’s met persoonlijke getuigenissen uit.

Een van de neologismen die de vluchtelingencrisis ons heeft opgeleverd, is ‘solidariteitsdelinquent’, een woord waar heel wat conflict in schuilt. Het is van toepassing op de Franse olijfboer Cédric Herrou, die in 2017 in Nice terechtstond voor ‘hulp bij illegaal verblijf’. Hij had migranten over de Italiaans-Franse grens geholpen en opgevangen op zijn boerderij. In Cédric: brief aan de rechter (di 9/10, 22.45) krijgen we de ongetwijfeld verdiende straf van dat gespuis te horen.

We zitten dan al op dag twee van deze vijfdaagse kroniek, die chronologisch verteld wordt en dus van start gaat met de bootrampen van 2013. De jonge Nederlandse filmmaker Morgan Knibbe was op Lampedusa toen het eiland door lijken overspoeld werd. In Schipbreuk (ma 8/10, 22.45) zoomt hij in op de Eritreeër Abraham, die zijn vrienden één voor één had zien verdrinken.

Op de derde dag trekken we naar de jungle van Calais, het vluchtelingenkamp dat in oktober 2016 door de Franse autoriteiten werd ontmanteld. Verliefd in Calais (wo 10/10, 22.45) legt volgens de makers een klein, onmogelijk liefdesverhaal vast te midden van de chaos die er heerste. Opnieuw een harde docu, maar met een sprankeltje hoop.

In Bericht van Hassan (do 11/10, 22.45) wisselt de Hassan uit de titel audio- en videoberichtjes uit met zijn familie. Hij zit in De Koepel in Haarlem, een voormalige Nederlandse gevangenis die in 2016 tijdelijk werd gebruikt voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Zijn vrouw en kinderen zijn in Syrië achtergebleven. Daarom hebben al die vluchtelingen dus een smartphone.

Afsluiten doet 2Doc met een opmerkelijk Nederlands initiatief, waarbij gezinnen voor maximaal drie maanden een thuis mogen bieden aan vluchtelingen met een tijdelijke status. In Vreemde gasten (vr 12/10, 22.45) worden een jaar lang Nederlandse gezinnen en hun gasten gevolgd. Wanneer u ziet hoe een vluchteling na alle ontberingen ook nog eens een broodje kroket naar binnen moet werken, kan er op vrijdagavond alsnog een glimlach af. Voor de rest wordt het geen leuke week op NPO 2, maar misschien moet u toch maar kijken.

Cédric: brief aan de rechter
Cédric: brief aan de rechter

Van maandag 8/10 tot vrijdag 12/10, NPO 2

Vreemde gasten
Vreemde gasten
Bericht van Hassan
Bericht van Hassan
Verliefd in Calais
Verliefd in Calais

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content