Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Zaterdag 20/12, 21.20 – 2BE

Kort Jack’s back!

Wat De pen is en blijft machtiger dan het zwaard. Terwijl special agent Jack Bauer en zijn collega’s van CTU de meest meedogenloze terroristen hebben verslagen, konden ze niet op tegen enkele schrijvers die beslisten om het werk neer te leggen. Van alle series die door de scenaristenstaking in Hollywood werden getroffen, was 24 het grootste slachtoffer. Toen de staking in november 2007 uitbrak, waren nog maar acht afleveringen van het zevende seizoen opgenomen. Om te vermijden dat de reeks in twee delen zou moeten worden uitgezonden – wat afbreuk zou doen aan het concept – besliste tv-zender Fox dan maar omde première met een jaar uit te stellen, van januari 2008 tot januari 2009.

Om de kloof te overbruggen, werd 24:Redemption opgenomen, een twee uur durende tv-film die zich een kleine vier jaar na de gebeurtenissen in het zesde seizoen afspeelt. Bauer is verkast naar het (fictieve) Afrikaanse land Sangala, enerzijds om te ontsnappen aan een Senaatscommissie die zijn onorthodoxe methodes wil onderzoeken, anderzijds om boete te doen voor wat hij in de afgelopen jaren uitgestoken heeft. Hij werkt er als vrijwilliger in het schooltje van eenoude vriend (gespeeld door Robert Carlyleuit Trainspotting), maar als er een militaire coup plaatsvindt, moet de arme man al zijn talenten als speciaal agent aanspreken om de schoolkinderen te redden.

Oordeel Een 24-film lijkt een slecht idee. Een groot deel van de charme van de reeks komt immers voort uit het feit dat één seizoen telkens één dag in beslag neemt en een film van twee uur – zelfsal speelt die zich ook ‘in real time’ af – steekt daar dan een beetje bleekjes tegen af. Bovendien was het zesde seizoen, dat vol zat met ongeloofwaardige plotwendingen, irritante personages en gratuite geweldscènes, veruit het zwakste uit de 24-geschiedenis. De schrijvers van de reeks hadden dus al even veel ‘redemption’ nodig als hun hoofdpersonage. Maar de rustpauze heeft de geesten deugd gedaan, want 24: Redemption is een erg potige, rechtlijnige en compacte tv-film, waarin de reeks back to basics gaat. In Afrika moet Bauer het bijvoorbeeld stellen zonder veel technologische snufjes en ook CTU, de krabbenmand waar ook af en toe aan terreurbestrijding werd gedaan, is na de gebeurtenissen in het zesde seizoen blijkbaar opgedoekt.

Tegelijk zitten er ook veel van dezelfde elementen in die de reeks soms zo onuitstaanbaar kunnen maken. De slechteriken (zoals de Amerikaanse zakenman die een hand heeft in de coup, gespeeld door Jon Voight) zijn niet meer dan stripfiguren, en ook het wereldbeeld blijft op zijn zachtst gezegd politiek incorrect. In het schooltje van Bauer is er bijvoorbeeld een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties aanwezig – niet toevallig een Fransman – en die weigert halsstarrig om in te grijpen, tot een moegetergde Jack hem toesnauwt: ‘Why don’t you go hide in the basement with the other children!’ Maar goed, als aperitiefhapje voor het zevende seizoen is 24: Redemp-tion meer dan geslaagd.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content