24: Legacy

24: Legacy

Maandag 1/5, 20.35, dubbelaflevering, Q2

Neem plaats op het puntje van uw stoel, want 24 is terug van niet zo heel lang weggeweest. Het nieuwe seizoen is meteen een reboot: niet Kiefer ‘Jack Bauer’ Sutherland maar de voormalige Army Ranger Eric Carter (Corey Hawkins, Dr. Dre in Straight Outta Compton) beleeft een strontdag die zowel zijn als uw zenuwen zwaar op de proef zal stellen. Fans van het eerste uur hoeven niet te wanhopen: het sterke realtimeformat blijft. En dus krijgt Carter 24 uur de tijd om zijn land – en bijgevolg de wereld – te redden van terroristengespuis. Enig chauvinisme is wel op z’n plaats, want een van de terroristen wordt vertolkt door een jongeman met Brugse tongval. Themo Melikidze, Belg van Georgische afkomst, beleeft momenteel zijn American dream. Hij liet zich eerder dit jaar opmerken naast Mark Wahlberg in Patriots Day, een thriller over de bomaanslag op de marathon van Boston in 2013. Ook daarin speelde hij een terrorist.

Twee keer op rij een terrorist incarneren, dat vraagt om een woordje uitleg.

THEMO MELIKIDZE: Het was minder deprimerend om een terrorist in 24 te spelen dan in Patriots Day, want daar ging het tenslotte om een waargebeurd verhaal. In 24 is mijn personage ook geen karikaturale bebaarde terrorist, wel een slimme jongeman die verwaarloosd werd door zijn vader, en aan zijn familie wil bewijzen dat hij een man is. Ik had de vrijheid om het personage in te vullen en te laten groeien. De slechteriken in 24 hebben altijd het meest aantrekkelijke verhaal, vind ik.

De personages in de serie sterven aan de lopende band. Geen schrik gehad dat jouw personage er ook snel aan moest?

MELIKIDZE: Best wel. Uiteindelijk was ik toch blij dat ik zes afleveringen mocht meedoen. De opnames vonden heel kort na Patriots Day plaats. Het kon niet beter.

Heb je de vorige seizoenen met Kiefer Sutherland bekeken om je voor te bereiden op de rol?

MELIKIDZE: De eerste twee seizoenen, om te wennen aan het razendsnelle tempo en om het race-tegen-de-klok-gevoel te vatten, en de druk die de personages ervaren terwijl de seconden wegtikken. Ik was als prille tiener al zwaar fan van de reeks: iedere maandag na school haastte ik me naar huis om de nieuwe aflevering te bekijken.

Welke dag uit jouw leven komt het dichtst in de buurt van een dag uit 24?

MELIKIDZE: (denkt na) De avonturen die ik heb beleefd in LA waren veel harder dan wat mijn personage doormaakt in de serie. Het was niet altijd even plezierig. Voor ik in Patriots Day meespeelde, kon ik me zelfs geen auto of huis veroorloven. Het enige waar ik geld voor had, was een fiets die ik via een website had gevonden. Daarmee peddelde ik dagelijks over de heuvels van Los Angeles om mensen te leren kennen en audities te doen. Op een zeker moment was het zo erg dat ik op straat ben beland en in een huurwagen moest slapen. Gelukkig is dat dit jaar allemaal goed gekomen.

Intussen heb je een agent in de VS en blijf je audities doen. Welke regisseur mag je altijd eens opbellen?

MELIKIDZE: Christopher Nolan, zonder enige twijfel. Mijn favoriete regisseur, samen met Stanley Kubrick. Nolan mag mij bellen wanneer hij maar wil. Ik ben beschikbaar. (lacht) En ik ben er sterk van overtuigd dat die dag eraan zit te komen.

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content