Op welke muzikale paarden zet jij in het komende jaar? Knack Focus haalde zijn financiële advies alvast bij een panel van artiesten, promotoren, dj’s, radiomakers en andere eminenten uit het pantheon der goede smaak.

WASHED OUT

De crisis jaagde Ernest Greene op 27-jarige leeftijd terug richting het ouderlijke huis, waar hij in zijn oude slaapkamer de ep Life Of Leisure uit zijn mouw schudde – wazige eightiesnostalgie met samples en synths, oftewel ‘chillwave’. Veelbelovend in dezelfde categorie: Toro Y Moi en Best Coast.

JOY ORBINSON

Met voorsprong de meest silly artiestennaam in dit lijstje, maar insiders verwachten véél van deze jonge Londenaar. Peter O’Grady werd als 13-jarige door een oom ingewijd in de wondere wereld van drum-‘n-bass en UK garage, negen jaar later is hij dé dubstepbelofte. Zie ook: Untold en Zomby.

AEROPLANE

Volgens Gerrit K. nu al ‘vrij wereldberoemd dankzij schitterende remixes voor Robbie Williams en Grace Jones’. Het debuutalbum van de Brusselaars wordt voor het najaar klaargestoomd door producer Bertrand Burgalat. Stijgen ook met een zucht uit onze dancesfeer: Villa.

THE DRUMS

Als het aan The Drums ligt, wacht ons een vrolijke zomer. Probeer de single Let’s Go Surfing maar eens niet de godganse dag als een bronstige beflijster mee te fluiten! Denk The Beach Boys op een twistermat met The Cure. Op dezelfde golven: Surfer Blood en Everything Everything.

NICE NICE

Portland, Oregon blijft een broeihaard van getalenteerde mafketels – zie Gossip, YACHT, Glass Candy en Laura Veirs. Nice Nice tekende bij Warp en intrigeerde alvast Kurt Overbergh van de AB: ‘Botsen ergens tussen zinderende noise en meeslepende ritmische dance.’ Nice!

BEACH HOUSE

Met Teen Dreams (release 26/01 op Sub Pop) is het derde keer, goede keer voor Beach House uit Baltimore. De vooruitgeschoven single Norway was alvast een van de meest geblogde tracks van 2009. Worden u tevens warm aanbevolen door de jongens van Grizzly Bear!

KINDNESS

Worden getipt door David Dewaele en Fredo (Villa, Fredo & Thang), die de Britten in het braakland ’tussen WhoMadeWho en Arthur Russell’ situeert. Wij zeggen: gemuteerde rohypnoldisco met hippiemanieren. Liggen volgens hun MySpacepagina nog in de markt voor een platencontract.

THE AIKIU

Mysterieuze Fransoos die we in het oog moeten houden volgens Bent Van Looy. Zijn bio maakt gewag van een vette doch afgelaste platendeal en studio-sessies met Nile ‘Chic’ Rodgers. Bivakkeert momenteel in een studio te Miami met Jimmy Douglass, de rechterhand van Timbaland.

DELPHIC

Maakte voorbije Pukkelpop een solide indruk en hokt heden samen met producer Ewan Pearson (The Rapture, Ladytron). De Britten mikken op de troon van New Order onder het motto: ‘ The guitar is dead, long live the guitar!

SELAH SUE/TAPE TUM/MARBLE SOUNDS

Een trio Belgische beloftes: Voor Selah Sue is het bevestigen geblazen, Tape Tum (foto) tekende bij een IJslands indielabel en Marble Sounds werd ons aanbevolen met de krachttermen ‘bloedmooi’ en ‘Duyster’. Allemaal samen: ‘Allons enfants de la patrie!’

Klank en beeld bij deze 10 opFOCUSKNACK .BE

Jonas Boel

Partner Content