Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

1 Van Vlees en Bloed (één)

Ik moet daar eerlijk in zijn: eind januari reden de andere programma’s alleen nog voor de tweede plaats – een beetje zoals de figuranten die in de finale van Van Vlees en Bloed in Mikes wiel moesten blijven. Niet perfect, maar het scheelde weinig.

2 Meneer Doktoor (Canvas)

Woestijnvis leverde in 2009 weer een resem sterke programma’s af, van nieuwkomers als VanVlees en Bloed en De Jaren Stillekes tot evergreens als De Pappenheimers en De Slimste Mens. Meest opvallend is dat het productiehuis nu ook op docuvlak de toon zet, dankzij Leuven Hulp en deze erg onderhoudende blik op het leven in het Vlaanderen van toen.

3 Code 37 (vtm)

Code 37 is een beetje Koning Eénoog in het land der blinden: ze komt vooral modern en vernieuwend over omdat de meeste andere Vlaamse politiereeksen in het verleden vastzitten. Maar er zaten enkele heel knappe afleveringen in het eerste seizoen, en net als bij Van Vlees en Bloed hebben de makers bewezen dat je niet op de grootste gemene deler hoeft te mikken om te scoren.

verder

Canvas leverde bijna consistent hoge kwaliteit af in heel verschillende genres: talkshows ( Voor Eens en Voor Altijd), humor ( Mag Ik U Kussen), kookprogramma’s ( Plat Préféré), human interest ( Bobslee: Operatie Lake Placid), veredelde schooltelevisie ( Beagle, Stijn en Het Heelal) en natuurlijk documentaires ( Belga Sport III, Belpop, Tokaido, Puur Persoonlijk, Goudvis). Alleen Tournée Générale viel een beetje tegen. Ook nog een eervolle vermelding voor Eeuwige Roem II, Homeless World Cup, Een Simpel Plan, De Beste Hobbykok van Vlaanderen en de geïnspireerde waanzin van SUPER8.

BUITENLAND

De komst van Acht was voor een serieverslaafde als mezelf natuurlijk een hoogdag, en reeksen als Summer Heights High en Free Agents waren ontdekkingen. Ook genoten van Killadelphia, de documentaire van Louis Theroux over Philadelphia, en De Wereld Draait Door blijft de beste talkshow van de Lage Landen.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content