2 White Christmas

Kerstspecial 2014

Kortweg ‘Hoe deprimerend kunnen we een kerstspecial maken?’

Premisse Matt (Jon Hamm uit Mad Men) en Joe (Rafe Spall) zitten al jaren samen in een blokhut en raken op kerstavond voor het eerst echt aan de praat. Voor ze daar terechtkwamen, werkte Matt met de cookietechnologie (die exacte bewustzijnskopieën mogelijk maakt) en kluste hij bij als datingcoach voor stumpers, met behulp van Z-ogen (augmented reality-ogen). Joe werd dan weer geblokt door zijn vriendin – letterlijk: hij ziet enkel nog een grijs silhouet in de plaats van zijn vriendin – via die Z-ogentechnologie.

Goed om te weten Als u nog een reden zoekt om de special te herbekijken: er zitten easter eggs in verstopt die naar alle voorgaande afleveringen verwijzen.

Joost Vandecasteele: Jon Hamm: top. Het idee van een Black Mirror-kerstspecial op zich: zeer fijn gevonden. En het idee dat mensen voor eeuwig geblokkeerd kunnen worden voor anderen door die Z-ogen: héél angstaanjagend. Net als die cookies, die later ook in andere afleveringen gebruikt worden. Ook in Black Museum, van seizoen vier, vervlecht Brooker drie kortere verhalen met elkaar, maar ik vind White Christmas toch beter geslaagd. Al kan Brooker werkelijk niets fout doen in mijn ogen: zelfs al zou blijken dat hij en James Cooke beste vrienden zijn, dan nog blijf ik fan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content