Waar een klein land groot in kan zijn. Vijf Belgen die supersterren beschuldigden van plagiaat.

1 Ferre Grignard vs. JohnnyHallyday (1963)

Omdat de Franse Belg zonder betalen een bewerking heeft gemaakt van Crucified Jesus. Het plagiaat zelf kan Grignard niet zoveel schelen, wél het feit dat Hallyday in Cheveux Longs, Cheveux Courts de draak steekt met hippies zoals hij. Grignard: ‘Ze zijn wel komen vragen of ze het nummer mochten kopen, maar toen het was opgenomen, heb ik er nooit meer iets over gehoord. ‘k Ben Hallyday nog nooit tegengekomen, maar als dat gebeurde zou ik m’n beste fles jenever op z’n hersens kapot timmeren. Da’s toch geen stijl voor een miljonair.’ ( Humo, 1966) Grignard verandert na de zaak van platenmaatschappij.

2 Siglo XX vs. U2 (1993)

Omdat The Wanderer op Zooropa een doorslagje zou zijn van hun My Sister Called Silence. Zanger Eric Dries: ‘Volgens mij heeft U2 het nummer niet bewust geplagieerd, maar Bono en The Edge hebben al vaak gezegd dat ze tijdens de opnamesessies naar Belgische groepen luisteren. Onze naam is daarbij nooit gevallen – ze hebben het altijd over Front 242 en Insekt – maar wie weet: misschien hebben ze ooit tijdens een van de pauzes wel eens een Siglo-album opgezet.’ De zaak wordt zonder gevolg geklasseerd.

3 Lords of Acid vs. The Chemical Brothers (1999)

Omdat Hey Boy Hey Girl een schaamteloze rip-off zou zijn van Rave Alarm. TomRowlands en Ed Simmons geven de diefstal ruiterlijk toe, maar de zaak wordt in der minne geregeld. Ze beloven frontman Maurice Engelen een remix.

4 JohnnyDelaere vs. Vangelis (1992)

Omdat Conquest of Paradise volgens de man uit Oostkamp gepikt zou zijn van zijn eigen Rien n’a changé, een ode die Delaere schreef voor een goede vriend die zwaar gewond was geraakt bij een motorongeval. Hoewel ze bij SABAM niks verdachts horen, heeft Delaere nog steeds een schadeclaim lopen bij de burgerlijke rechtbank voor 2,5 miljoen euro. ‘Natuurlijk is het de strijd van een mug tegen een olifant, maar je weet maar nooit. En stel dat wij zijn muziek zouden kopiëren, dan zouden we er ook niet makkelijk van afkomen.’ ( Het Laatste Nieuws, 2005) Wellicht niet, maar dan liever de zen van Arno: ‘Op de eerste plaat van TC Matic staat een Franstalig nummer, Pitié pour lui. Luister daar eens goed naar: ‘I’m a stire farter’(I’m A Firestarter; nvdr) van The Prodigy is daar compleet van geschoept. En op Achtung Baby van U2 staat de riff van Putain Putain. Compleet gejat! Moet ik die gasten nu een proces aandoen? Omgekeerd zou dat zeker zo zijn. Maar ik ben gewoon blij dat ik die muziek eerder heb gemaakt.’ (Arno, Gazet Van Antwerpen, 1997)

5 SalvatoreAcquaviva vs. Madonna (1997)

Omdat Frozen de kermiszanger doet denken aan zijn nummer Ma Vie Fout Le Camp uit 1979. Acht jaar wordt hij uitgelachen, tot een rechter hem in 2005 gelijk heeft. De mythe dat Madonna ooit in Moeskroen leefde vindt weer believers, en in afwachting van een beroepsvonnis wordt het nummer van de playlists geschrapt. Alex Callier van Hooverphonic van zijn kant zei niet zo lang geleden dat Frozen hem – terecht, overigens – hard aan een paar songs op The Magnificent Tree deed denken. ‘Toen ik Frozen op de radio hoorde, dacht ik: tiens, hebben wij een nieuwe single uit?’ ( Humo, 2003)

Met dank aan Kris Dierckx (Rock Over Belgium), Dave Peeters (StuBru), Jan Delvaux (Big In Belgium) en Wouter Degraeve (Muziekcentrum)

EXTRA OP WWW.FOCUSKNACK.BE : ‘Alles was de moeite waard.’

Interview met dani klein, winnarES van de zamu lifetime achievement award, over vaya con dios.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content