10. Mindhunter

The Silence of the Lambs volgens David Fincher.

Laat me raden: iets met een seriemoordenaar? 😕 Jazeker. Mindhunter speelt zich in 1979 af en volgt twee FBI-agenten die in de cel met seriemoordenaars – de term werd nog nauwelijks gebruikt – gaan praten in een poging om hun psychologie te doorgronden en lopende zaken te kunnen oplossen. ‘How do we get ahead of crazy if we don’t know how crazy thinks?’, vraagt een flik zich af in de eerste trailer van Mindhunter. Het prille pionierswerk van het profilen, zeg maar.

Klinkt dat niet als nog maar eens een variatie op hetzelfde? 😕 We hebben het zelf ook wat gehad met het hele ‘obsessieve detective balanceert op de rand van de waanzin terwijl hij in het hoofd van een seriemoordenaar kruipt’-cliché. Alleen: Mindhunter is gebaseerd op een boek van John Douglas en Mark Olshaker, twee FBI-profilers die de discipline zelf ontwikkelden en daarvoor op de koffie gingen bij luitjes als Charles Manson, Ted Bundy en Ed Gein. Het hele ‘obsessieve detective balanceert op de rand van de waanzin terwijl hij in het hoofd van een seriemoordenaar kruipt’ is voor één keer geen cliché, maar gewoon echt. Plus: Mindhunter komt uit de koker van David Fincher, de man achter Zodiac,Se7en en een stukje House of Cards. Laat ons zeggen dat hij zijn weg wel weet met psychopaten. Verwacht u aan een donkere, hypergestileerde flikkenreeks.

Willekeurige trivia 😕 Mocht hoofdpersonage Holden Ford (zie foto) u straks bekend voorkomen, dan is daar een goede reden voor. Hij is namelijk gebaseerd op John Douglas, die eerder al model stond voor de mannelijke flik uit The Silence of the Lambs, Red Dragon, Hannibal, Manhunter en de profilers uit de tv-reeks Criminal Minds. Populaire jongen.

Waar en wanneer 😕 Netflix. 13 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content