1 Zaterdag 5/9, 18.05 – één – 2 Zaterdag 5/9, 20.45 – één

Wie op zaterdagavond de televisie aanzet, zal moeilijk aan Ben Roelants kunnen ontsnappen. De coming man op één neemt niet alleen voor het derde jaar op rij de presentatie van Junior Eurosong voor zijn rekening, in Vlaanderen Vakantieland kunnen we hem ook door de besneeuwde bossen van Canada zien ploeteren.

Ben, er zou fors gesleuteld zijn aan de formule van Junior Eurosong. Vertel!

Ben Roelants: De grootste verandering is ongetwijfeld dat de deelnemers nu twee versies van hun nummer komen voorstellen. Ze zijn daarin vrij om te kiezen: rock-‘n-roll, rumba, R&B… Dat maakt de zoektocht nog interessanter en spannender en natuurlijk hopen we op die manier meer kans te hebben om het beste nummer te selecteren. Met Sofie Van Moll, Kristien Maes, Sean d’Hondt en Niels Destadsbader is er ook een nieuw team coaches voor de twaalf kandidaten. En er is een nieuwe tweekoppige jury die ‘good cop, bad cop’ zal spelen: Kathleen ‘niet langer van K3’ Aerts en Walter Grootaers. Drie keer raden wie welke rol op zich neemt. (lacht)

Kijken de makers van het ‘grote’ Eurosong, die volgend jaar wat graag zouden breken met hun verliezertraditie, met argusogen toe?

Roelants: Niet dat ik weet. Wat ze voor de selectie begin volgend jaar gaan doen, daar heb ook ik het raden naar. Ik hoor in de wandelgangen van de VRT de meest uiteenlopende geruchten gonzen. Dat men het gewoon gaat aanpakken zoals de RTBf bijvoorbeeld en een artiest gaat aanduiden zonder preselecties.

Enkele uren voor ‘Junior Eurosong’ aftrapt gaat in ‘Vlaanderen Vakantieland’ jouw reportagereeks over Canada van start. De reis van je leven?

Roelants: Zeg dat wel. Zoals de meeste mensen dacht ik vooraf: ‘Canada, dat is toch niets dan sneeuw en bomen.’ Maar ons bezoek aan de provincie Alberta heeft mijn ogen geopend. Daar ligt Calgary, groot geworden dankzij de Olympische Winterspelen van 1988, en vandaag echt een swingende stad. Wij zijn ook de natuur ingetrokken om te verblijven bij de Blackfoot-indianen. Een toeristenattractie dacht ik eerst, maar ik heb veel respect gekregen voor de manier waarop ze mét de natuur leven. Alberta is ook steeds vaker de locatie voor filmopnames – het licht is naar verluidt nergens zo mooi als daar. Brokeback Mountain is er bijvoorbeeld opgenomen, en op de plek staan waar Heath Ledger ooit stond, geeft toch een kick.

Je bent ook begonnen als reporter, eerst bij TV Brussel en later bij Goedele Liekens’ ‘Recht van Antwoord’. Overweeg je nooit om te solliciteren bij pakweg de redactie van ‘Koppen’?

Roelants: Niet meteen. Je moet rekening houden met de stempel die je krijgt. Ik zie de presentator van Junior Eurosong de volgende dag niet zomaar Verhofstadt gaan interviewen. Daar ben ik ook niet rouwig om: ik vind dat je in je leven keuzes moet maken en ik heb op een bepaald moment met één en Radio Donna, nu MNM, voor entertainment gekozen, omdat dat mij het beste ligt.

Hoe zie je jouw toekomst als entertainer?

Roelants: Ik wil vooral nog beter worden. Ik kijk heel erg op naar het trio van Top Gear, omdat die presentatoren op een meesterlijke manier humor weten in te brengen in een op zich niet humoristisch bedoeld programma. Dat zou ik ook graag kunnen.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content