1. 1985 – 2. 1986

1. Film: * – 2. Film: **

1. Extra’s: *** – 2. Extra’s: ***

1. (Walt Disney Classic) – 2. (Walt Disney Classics)

The Black Cauldron (Taran en de Toverketel) en Basil, the Great Mouse Detective (De speurneuzen), die nu tijdelijk te koop worden aangeboden in Special Editions, stammen uit een zwarte periode voor de Walt Disney Company. In de jaren 80 verloor de studio immers zijn greep op wat de firma had grootgemaakt: de avondvullende tekenfilm.

Met The Black Cauldron , de eerste tekenfilm in 70 mm sinds Sleeping Beauty uit 1959, probeerde Disney zijn tanende reputatie op het gebied van animatie weer op te vijzelen. Met een budget van 25 miljoen dollar was het een voor die tijd peperdure productie, waaraan ook jaren werd gewerkt. Het sword & sorcery-verhaaltje is gebaseerd op de The Chronicles of Prydain-boeken van Lloyd Alexander en draait rond de heldhaftige exploten van een jonge knaap. Die moet verhinderen dat de boosaardige Gehoornde Koning beslag legt op de magische Zwarte Ketel, aangezien die legioenen bovennatuurlijke krijgers tevoorschijn kan toveren. Ondanks het even heroïsche animatiekarwei werd de achttiende lange tekenfilm van Disney zeker niet een van de beste. De overdonderende special effects en de sequentie met computeranimatie zijn niet al te overtuigende pogingen om in te spelen op de contemporaine trends. De meeslepende score is van Elmer Bernstein.

Een jaar later bevonden de Disney-animatoren zich opnieuw op vertrouwd terrein. Ome Walt had zijn imperium op een muis gebouwd, en met dit Sherlock Holmes-avontuur met een staartje zetten zijn nazaten de traditie verder. De speurder uit Baker Street heet Basil en gaat samen met Dr. Dawson op zoek naar de ontvoerde vader van een klein moederloos muisje. Het rechtlijnige detectiveverhaaltje is slechts een soepel geraamte om de tekenkundige huzarenstukjes aan op te hangen. Het meest briljante tafereel is de ontknoping in het raderwerk en op de wijzers van de Big Ben, een sequentie waarin dankbaar gebruik wordt gemaakt van computeranimatie. Leukste beesten: de boosaardige professor Rattingan, een rat die het liefst een muis zou zijn, en zijn acoliet, een vleermuis met houten poot.

Win

Win 5 pakketten van The Black Cauldron en Basil, The Great Mouse Detective. Zie pagina 6. focus trakteert op KNACKFOCUS .BE

(P.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content