Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

NERD ALERT. Techneuten aller landen, verenigt u: zowel de Amerikaanse oppernerds van ‘The Big Bang Theory’ als hun Britse tegenhangers van ‘The IT Crowd’ duiken weer op.

1. Reeks: *** – 2. Reeks: ***

1. Extra’s: * – 2. Extra’s: **

1. (Warner Home Video) – 2. (B-Motion)

Reeks.‘I am aware of the way humans usually reproduce, which is messy, unsanitary and based on living next to you for three years, involves loud and unnecessary appeals to a deity.’ Al van bij de eerste aflevering van het vierde seizoen van The Big Bang Theory is duidelijk wie de echte ster is van de reeks: Sheldon Cooper, de contactgestoorde maar briljante fysicus met een heel eigen kijk op het leven en een bijzonder puntige manier van formuleren. Toen deze Amerikaanse sitcom over twee nerds en hun blonde buurvrouw in 2007 van start ging, zorgden de oneliners van Cooper ervoor dat The Big Bang Theory meer was dan de zoveelste poging om de succesformule van Friends te kopiëren. Gaandeweg kreeg het personage dan ook steeds meer schermtijd, wat de schrijvers vooral de mogelijkheid gaf om te tonen dat er zelfs rond onderwerpen als de theoretische fysica of de relativiteitstheorie geslaagde grappen te verzinnen zijn.

Voor het vierde seizoen besloten de makers blijkbaar dat er nooit genoeg Sheldon Cooper kan zijn, want ze creëerden een tweede, vrouwelijke versie: Amy Farrah Fowler, een neurobiologe die tegen het einde van de vorige reeks even opdook als internetdate van Sheldon en in dit seizoen de cast vervoegt als Sheldons ‘friend who is a girl, but not a girlfriend’. De ongemakkelijke relatie tussen Sheldon en Amy heeft de schrijvers duidelijk inspiratie gegeven, en de voornaamste kritiek die je op het vierde seizoen zou kunnen geven, is dat de andere personages en hun verhaallijnen wat in de schaduw blijven staan. Maar voor de rest blijft The Big Bang Theory een bijzonder aangename en grappige serie.

Nog meer humor over computerprogramma’s en technische snufjes in de Britse komische reeks The IT Crowd, waarin we de lotgevallen volgen van enkele IT-medewerkers die hun kantoor hebben in de kelder van een groot bedrijf. Eigenlijk is de verzamelbox met de eerste vier seizoenen van de serie – een vijfde is in de maak – voor ondergetekende een soort revenge of the nerds: toen The IT Crowd voor het eerst op dvd verscheen, serveerden we de reeks immers nogal snel af als een verzameling voorspelbare en niet bijster geïnspireerde grappen over mannen met grotere technische dan sociale gaven. Te snel, want The IT Crowd is gaandeweg een stuk beter en evenwichtiger geworden, en over de vier seizoenen heen kan de reeks zonder blozen naast The Big Bang Theory staan.

Omdat nerds de hoofdrol spelen, zitten deze twee series natuurlijk automatisch in elkaars vaarwater, maar eigenlijk doet The IT Crowd even vaak denken aan Green Wing, de absurde Britse sitcom over het personeel van een ziekenhuis. Net zoals Green Wing vormt The IT Crowd een wereld op zich, waar de personages zich gedragen volgens een heel eigen logica en elk detail past bij de sfeer van de reeks – we willen niet weten hoeveel tijd er kruipt in het bedenken van alle nerdy posters aan de muren. Het is daarom even wennen aan de reeks, maar eenmaal het universum van The IT Crowd zijn geheimen heeft geopenbaard, is het er wel prettig vertoeven.

Extra’s. De box van The Big Bang Theory bevat bloopers, een filmpje waarin de acteurs elkaar interviewen en een stukje over de ’theme song’ van The Barenaked Ladies. De box van The IT Crowd bevat alle extra’s uit de afzonderlijke releases, waaronder gewiste scènes, interview en commentaartracks.

WIN

Win 5 verzamelboxen van The IT-Crowd. Zie pagina 6. FOCUS TRAKTEERT OP KNACKFOCUS.BE

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content